ЕК: Спешно да се премахнат спънките пред българския бизнес

Спешно да се вземат мерки за намаляване на бюрократичните тежести пред бизнеса и да се подобри административният капацитет, и по специално този на правителството, регулаторните органи и съдебната система.

Това са две от препоръките в последния стратегически доклад на Европейската комисия към България, стана ясно на Кръглата маса, организирана вчера в хотел „Шератон“, на тема „Напредъкът на България по изпълнение на Лисабонската стратегия за растеж и заетост.

Докладът ще бъде представен на лидерите на ЕС през март 2008 г. Другите две препоръки са свързани с ограничаване на инфлационния натиск и повишаване заетостта и качеството на работната сила, съобщи националният координатор по Лисабонската програма заместник-министърът на финансите Любомир Дацов.

Според министър Николай Василев колкото и добре да работи една администрация, винаги може да се иска нещо от нея. Тези препоръки могат да се отправят към всяка страна от ЕС, каза той пред участниците в кръглата маса.

Василев заяви, че за последните 2 години у нас са извършени „авангардни промени“ като е-правителството, новото заплащане, съкращаването на администрацията, системата за управление на опашките.

За пример той даде диференцираното заплащане на държавните чиновници, което в неговото ведомство е от 2 до 128% (и средно 10%). Нямаме традиции в оценяването на въздействието на нормативните актове върху бизнес средата, призна заместник-министърът на икономиката и енергетиката Нина Радева.

Аз съм фрустриран, още не са усвоени фондовете от 2007 година, а за усвояването на фондовете от 2008 г. ще се говори през септември, сподели Филипе Ромбаут, белгийски инвеститор и изпълнителен директор на „Агрополихим“ АД.

Той каза, че негови работници напускат страната и България трябва спешно, както прави Полша, да внася работна сила – високо и ниско квалифицирана – от страни извън ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *