ЕК с три последни предупреждения за България

Те засягат публичното договаряне, третирането на отпадъци, и околната среда, предаде БНР. През август 2008-а Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е организирал публичен търг за въоръжена охрана на обектите си, като стойността на услугата е била определена на 1 милион евро, а критериите са били заложени така, че да дават предимство на български доставчици.
Поставянето на критерий като притежанието на лиценз за една конкретна държава (в случая – Великобритания), без да бъдат приемани еквивалетните сертификати, както и поставянето на условия за достъп, потвърден единствено от българските власти, противоречи на принципите за еднакво отношение и недискриминация, отбелязва ЕК. Затова Комисията настоява българските власти да гарантират спазване на правилата за прозрачност и равно третиране. България има 2 месеца за реакция и ако не последва такава, случаят може да бъде внесен в Европейския съд.
Същото гласи отправеното днес второ и последно предупреждение в областта на обработката на отпадъци, като тук комисията добавя, че може да поиска налагането на финансови санкции още от момента на внасяне на делото. Тази наказателна процедура е в ход от януари и е за неспазване на рамковата директива, която определя задължителни принципи за обработка на отпадъците, включващи превантивни мерки и рециклиране. Крайният срок за прилагането им е изтекъл през декември миналата година.  Предупреждението  важи и за още 4 страни в ЕС – Кипър, Естония, Гърция и Полша.
Третото отправено днес последно предупреждение е за неприлагане на директива, която стимулира използването на екологично чисти и енергийно ефективни моторни превозни средства (МПС). При всяка покупка на МПС за обществения транспорт или за нуждите на обществения сектор, трябва да се отчитат енергийната консумация и излъчените вредни емисии, припомнят от комисията, според която България и още 9 страни към момента не са въвели това задължение в законодателството си.Реакция До месец проектозаконът за управление на отпадъците ще бъде внесен в Народното събрание, което е аргумент за Европейската комисия, че България е предприела всички действия за транспонирането на директивата за отпадъците. Това каза пред Дарик зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева, по повод призива на комисията. Според Манева обаче вероятно няма да се стигне до санкции или съд, защото законът ще бъде приет до края на юли или ако има забавяне, през есента.
При всички условия обаче фактът, че се работи по него в парламента, е достатъчно уверение, че транспонирането е започнало, допълни Манева. По думите й няма случай Европейската комисия да не се съобрази с такъв отговор и да продължи наказателната процедура.
Тя заяви, че се предвиждат и инструменти за намаляване на депонирането на отпадъците, като се въвежда такса „количество“, засилва се отговорността на общините за акумулиране на средства за последващо рециклиране, възстановяване на площите, заети от отпадъците.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *