ЕК ще реши за плащанията по САПАРД след отстраняване на два проблема

Европейската комисия ще прецени дали да бъдат възобновени плащанията по програма САПАРД за България след отстраняването на два проблема. Единият от тях засяга създаването на „фалшиви“ компании с цел да бъдат получени средства от програмата, а другият е свързан с по-добро информиране за подходящи последващи мерки по отношение на засечени нередности. Това е заявил пред БТА Майкъл Ман, говорител на комисаря по земеделието и развитието на селските райони Мариан Фишер Боел.
Българските власти информираха Европейската комисия с писмо от 5 декември миналата година, че са приложили план за действие по отстраняване на нередности, свързани с програмата САПАРД. Това бе потвърдено от независим одиторски доклад, е заявил Ман.
След анализ на получената от България информация ЕК отбелязва извършената от българските власти всестранна работа за преодоляване на установените слабости и нередности. Постигнат е важен напредък и независими одитори потвърждават, че повечето от мерките, залегнали в плана за действие, са предприети, е добавил той.
Същевременно по думите муодиторският доклад уточнява, че две важни мерки са само частично приложени и се изискват допълнителни действия. Едната засяга проблема около създаването на „фалшиви“ компании с цел да бъдат получени средства от програмата САПАРД; втората е свързана с недостатъчната информация за последващи действия във връзка с нередности, за които е уведомена прокуратурата.
След като бъде направено необходимото за съответното изпълнение на тези мерки и България продължи усилията по прилагането на новите контролни процедури след приемането на плана за действие, Европейската комисия ще прецени дали да бъдат възобновявани плащанията по САПАРД за страната, изтъкна Майкъл Ман.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *