Електронните лични карти се отлагат за 2019 г

Правителството тихомълком се готви да отложи за пореден път въвеждането на личните документи с електронна идентификация. Новата дата, на която управляващите са се спрели, е 1 януари 2019 г. Предишният кабинет на Бойко Борисов беше обещал документите с чип да станат реалност от началото на 2018 г., след като не успя да се справи с тази задача до 1 януари 2017 г.

Този път промяната в съответните разпоредби на Закона за българските лични документи се прокарва прикрито – чрез преходните и заключителни разпоредби на проект за поправки в Закона за МВР, внесен от Министерския съвет в парламента на 22 август. В мотивите към законопроекта се напомня, че съществува „правна възможност при желание на заявителя личните карти, паспортите на българските граждани, както и разрешителните за пребиваване на чужденци да съдържат данни и удостоверения за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис“. След което косвено се признава, че поради изоставане в работата практическото й реализиране ще стане възможно най-рано след повече от година.

„Към 1 януари 2018 г. няма да бъде обезпечено изграждането на техническата инфраструктура, която да направи възможно осъществяването на сигурна електронна идентификация и електронното удостоверяване на автентичност, които да се залагат в българските лични документи. Предвид това законово определеният срок се удължава с една година“, обясняват лаконично вносителите.

Вероятността новата дата да се окаже последна не е особено голяма, ако се вземат предвид отлаганията досега. Очакваше се въвеждането на картите да започне през 2016 г., но това не се случи заради несъстояли се административни и законодателни промени. През февруари 2016 г. МВР обяви обществена поръчка за „изграждане, поддръжка и експлоатация на централизирана система за персонализиране на български лични документи“ за колосалната сума от 484 223 300 лв. Буквално две седмици по-късно обаче я прекрати именно заради прекалено високата цена. През май същата година беше приет дългоочакваният Закон за електронната идентификация, информира в.Сега. По лично настояване на зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче от него отпадна разпоредбата за вграждане на чипове в личните карти. Тогава управляващите обещаха да уредят въпроса в Закона за българските лични документи. Чак през декември 2016 г. бяха окончателно одобрени законовите промени, които предвиждаха поетапното въвеждане на електронни лични документи да стартира от началото на 2018 г. Сега се оказва, че и този срок няма да бъде спазен.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *