Ел-Ериан: Силният долар е риск за световната икономика

Главният икономически съветник на Allianz Мохамед Ел-Ериан предупреди, че политиците не разбират колко голям риск носи силния долар, който в комбинация с волатилните валутни пазари би могъл да засегне значително стабилността на икономическото възстановяване.

Бившият главен изпълнителен директор на най-големия фонд за облигации Pimco отбеляза, че завръщането на волатилността на валутните пазари е вследствие на политиките на централните банки, които се различават в действията си спрямо забавения растеж и дефлацията.

Това може да доведе до „излишни движения“ на валутите, които да донесат риск за самите парични средства, каза той.

„Това (силният долар – бел. ред.) е ключов въпрос и аз не мисля, че това е проблем, който пазарите и политиците са разбрали достатъчно все още. Преминахме от един свят, където имаше относителна хармония в това, което централните банки правеха, към такъв, в който има разнопосочни действия с уважителни причини: икономиките правят различни неща“, отбеляза пред CNBC Ел-Ериан.

„Ако другите части на политическия апарат не реагират, остава единствено на пазара да реагира на тези разнопосочни тенденции на валутните пазари. Мога да ви кажа като човек, който е пазарен участник, че това представлява заплаха за пазарната стабилност като цяло, което може да направи валутите рискови за икономическото възстановяване“, добави той.

Коментарите на Ел-Ериан дойдоха, след като рублата се срина до нови дъна в последната седмица. Руската валута поевтиня до под 45 за един щатски долар и до под 58 за едно евро.

Доларът пък продължи да печели позиции срещу останалите водещи валути, най-вече еврото и йената, в резултат на различията в монетарните политики между САЩ, Европа и Япония.

В края на октомври Федералният резерв прекрати програмата си за изкупуване на активи. Институцията прибегна до решението с оглед на множеството оптимистични сигнали от най-голямата икономика в света през последните месеци. С дългоочакваното решение Фед сложи край на една безпрецедентна ера. В значителен период от време централната банка вливаше свежи пари в размер на цели 85 млрд. долара месечно, като първата стъпка по свиването им бе предприета в края на 2013 г.

В същото време Европейската и Японската централни банки смекчиха допълнително политиките си в опит да ускорят слабия растеж, което пък от своя страна изпрати рязко надолу покупателната сила на валутите им.

Ел-Ериан заяви, че очаква ЕЦБ да прибегне до количествени улеснения като „част от покупките за излекуване на системата“, а не като средство за повишаване на „болния“ растеж в еврозоната.

Той все пак подчерта, че програмата няма да бъде толкова ефективна, колкото в САЩ, тъй като Марио Драги и компания са се забавили да „направят правилното нещо“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *