Емигрантите наливат годишно €1,2 млрд. у нас

Паричните потоци от българите в чужбина вкарват във вътрешния пазар повече от 1,2 млрд. евро годишно. Тези пари у нас се харчат предимно за храна, сметки, здраве и образование, показват данни от изследване на Институт „Отворено общество“, информира БНР, цитирано от КРОСС.

Кризата не повлияла значително и паричните потоци от български емигранти към страната ни. Спадът от 15%, според икономистите, е несъществен. Трансферите от постоянно живеещите българи в чужбина са до 700 млн. евро годишно, докато при временно заетите зад граница тези средства се колебаят между 400 и 600 млн. евро.
Икономистите обаче изчисляват, че парите, изпращани ежегодно от емигрантите у нас надхвърлят усвояваните от еврофондовете средства, обясни изпълнителният директор на Институт „Отворено общество“ Георги Стойчев, цитиран от БТА.

В същото време два или три пъти е намалял паричният трансфер на чужденци от България към родните им страни, който се е увеличавал много преди кризата. Сред обясненията на този факт са загубата на работа, по-ниските доходи или ефектът на кризата. Месечно отливът на средства от временно пребиваващите в България чужденци е от 7 – 8 млн. евро на два – три милиона евро.

Основният фактор за емиграцията на българи остава разликата в нивото на заплащане у нас и в ЕС, 14 пъти по-голямо в европейските държави, според данните на Евростат.
Емигрантите от България се насочват главно към Испания, Англия, Гърция, Германия, като основно работятвстроителството и услугите.

По данни от статистически наблюдения на граничните пунктове от второто полугодие на 2008 г. около 6000 души са напуснали България (10 000 са напуснали, а 4000 са влезли в страната).

Коментираше се, че кризата ще привлече обратно емигранти в страната, каза Звезда Ванкова, програмен координатор на Правна програма в института, цитирана от „Фокус“.
„Нашето изследване не потвърждава тези данни, дори засегнатите от кризата емигранти в по-голямата си част продължават да са в чужбина, тъй като не свързват връщането си с намиране на по-добри перспективи”, добави тя.
Според неясегашнатаполитика за привличане обратно на емигрантиезагуба на публични средства.Много по-голям ефект би имало, ако благосъстоянието на страната се подобри, смята Ванкова.
По думите йголям проблеме, че няма единен орган, който да занимава само с миграция, да обработва данните и анализира.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *