Емигрирали са 640 000 висшисти

Около 640 000 висшисти са напуснали страната през последните 23 години. Тревожната статистика оповестиха вчера учените от Института за изследване на населението към БАН, които представиха сборника „Демографската ситуация и развитието на България“. Според данни, събрани от Министерството на труда и социалната политика, националната статистика и собствени сведения, от академията са изчислили, че не по-малко от 1,6 милиона българи са потърсили препитание в чужбина от началото на прехода досега.

Половината от стегналите куфарите в последните години са на възраст между 20 и 39 години, 80% от тях – с висше образование. Големият брой високообразовани емигранти на практика е равен на приетите и завършили родните университети за почти 10-годишен период.

„Все по-често причините за емиграция не са чисто икономически, както бяха през 90-те. Младите искат „нормална държава“, гласи един от най-важните изводи от изследването.

При оставащите у нас висшисти положението също е опасно. Според учените всеки четвърти от тях не намира реализация на пазара на труда. Повече от половината пък (57%) работят на места, за които не се изисква университетска диплома. Най-добре се реализират медици и IT специалисти. В промишлеността едва от 16 до 30% от инженерите се развиват според квалификацията си. При подобна статистика от пазара на труда не е никак учудващ и високият процент неудовлетворени от качеството на подготовка, което дават родните вузове. Всеки четвърти студент и 33 на сто от преподавателите определят нивото на българските висши училища като ниско.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *