Емил Хърсев: Кризата в Гърция може да има положителен ефект за българския бизнес

Ако се стигне до напускане на еврозоната от страна на Гърция, в самото начало това ще има по-скоро положително отражение върху България. Вече виждаме увеличение на депозитите в банки, особено в банки с гръцка собственост, виждаме и трансфери на бизнес от Гърция у нас. Това коментира пред БТА финансистът Емил Хърсев.

По думите му относително ще се подобри конкурентоспособността на българския бизнес спрямо гръцкия заради въвеждането на ограничителни мерки, налагането на по-високи данъци и като цяло увеличаване на фискалната тежест в Гърция. Това автоматично поставя българските фирми в по-добра позиция, смята той.

В дългосрочен план обаче влиянието ще е негативно, целият регион ще пострада от това, че най-старата пазарна икономика в региона е в това положение, заяви Емил Хърсев.

Проблемът в Гърция е с нейния държавен дълг, самата гръцка икономика е доста автономна, коментира Хърсев. Той посочи, че в продължение на пет години от 2010 г. насам икономиката на Гърция страда от този проблем и се преустройва, така че да може да работи самостоятелно дори и във фалит на държавата. Банките също са подготвени за тази развръзка като една сериозна част от спестяванията в гръцката банкова система вече са изтеглени, добави финансистът.

При несъстоятелност на държавата се затруднява сериозно действието на финансовата система, въвеждат се ограничения, разрешителен режим за капиталови трансфери, ограничения на плащанията и тегленията. Това вероятно ще доведе до пореден спад на производството в Гърция, но не очаквам това да е нещо драстично като онзи спад, който видяхме след финансовия крах у нас през 1990 г., смята икономистът.

Българските туристи в Гърция могат да очакват дори още по-изгодни оферти заради тежката финансова ситуация в съседката ни, няма причина за опасения от провал на почивките през това лято, смята Хърсев. Българските туристи не трябва да имат притеснения, ако ще почиват в Гърция. В тази ситуация за Гърция всяко евро е ценно и дори подобни икономически сътресения водят до спад на цените и стремеж на всеки производител в максимална степен да се възползва от пазара, прогнозира той. Съветът му към българските туристи е да си носят пари в брой, за всеки случай, добави той.

В отговор на въпрос как ще се отрази ситуацията на българите, които работят в Гърция, Хърсев каза, че част от тях ще установят, че не могат повече да намират препитание там и ще се установят другаде. Някои могат да се върнат в България, което ще е добре дошло, защото вече се установява драматичен недостиг на квалифицирана работна ръка у нас, заяви Хърсев. Предполагам, че това ще доведе до увеличаване размера на работните заплати и до балансиране на пазара на труда у нас, прогнозира той.

Напълно възможно е българи с дългогодишен трудов стаж в Гърция да не могат да получат пенсии от гръцката пенсионна система, отбеляза Хърсев. Разработват се всякакви сценарии, но според мен първоначалният уплах е по-голям, отколкото ще бъде реалният негативен ефект върху икономиката на Гърция, каза той.

Възможностите за оставане на Гърция в еврозоната не са се изчерпали, според Хърсев. Докато има две страни – кредитор и длъжник, те винаги могат да седнат и да се разберат, смята той. В случай на фалит на Гърция ще се задейства план, който и на нас ни е познат – сключване на сделка с кредиторите, разсрочване на плащанията, евентуално опрощаване на част от дълга, това са нормални неща, когато страна изпадне в подобно състояние, прогнозира още Хърсев. Той обаче посочи, че как една страна излиза от еврозоната не е ясно разписано като механизъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *