Енергийната зависимост на ЕС се засилва

Енергийната зависимост на Европейския съюз се засилва според проучване на европейската статистическа служба Евростат, цитирано от белгийската агенция Белга.

През 2006 г. Европейският съюз е внесъл 54 на сто от използваната в него енергия срещу 53 на сто предната година. Общото енергийно потребление в Евросъюза през тази година не се е променило, като е останало равно на еквивалента на 1 милиард 825 милиона тона суров петрол. В същото време обаче получаването на енергия от вътрешни енергийни източници е спаднало с 2,3 на сто, което е наложило енергийният внос да се увеличи с подобен процент.

В Белгия потреблението на енергия през 2006 г. е спаднало с 1,2 на сто в сравнение с предходната година, което дало възможност вносът на енергийни суровини да бъде намален с 0,5 на сто. Въпреки това зависимостта на Белгия от внос на енергийни суровини остава висока – 77,9 на сто, въпреки, че в страната действат шест ядрени реактори.

Между 1997 и 2006 година производството на енергия в Европейския съюз от собствени източници е намаляло с 9 на сто, докато потреблението на енергия се е увеличило със 7 на сто. Това е наложило вносът на енергийни суровини да нарасне 29 на сто. През 1997 г. зависимостта на Европейския съюз от внос на енергийни суровини е била 45 на сто, а през 2006 г. вече е достига 54 на сто, се отбелязва в проучването на Евростат.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *