Енергийните дружества на борсата разочароваха с резултатите си

Регулаторните промени в енергетиката продължават да оказват натиск върху дейността на дружества в сектора, показват финансовите отчети към полугодието на публичните компании от групата на ЧЕЗ и „Енерго-про“. Данните илюстрират спад на приходите и трупането на нови загуби, което в предишни периоди водеше до декапитализации. Очертаващо се като тенденция е осезаемото намаление на приходите от такси при разпределителите дружества и подобрение на финансовия резултат на снабдителните компании. Предизвикателство пред тях до края на годината се очертава да е стартиралият на 1 юни балансиращ пазар на електроенергия, който вече се включва в сметките на крайните потребители.

Очаквани спадове

Отчетените загуби към полугодието от „ЧЕЗ разпределение“, „ЧЕЗ електро“ и „Енерго-про продажби“ не са неочаквани, имайки предвид задържането и намалението на цените на електроенергията за крайните потребители. Заедно с производствените предприятия и те поеха част от удара на тази регулаторна практика в сектора. Друг фактор за влошените резултати е по-топлата зима и хладното лято, която се отрази в по-слабо търсене на електроенергия. Пренасяйки през мрежите си и продавайки по-малко ток на потребителите, компаниите реализират двуцифрени спадове на приходите.

При „ЧЕЗ разпределение“ приходите се свиват с повече от 45% до близо 200 млн. лв., като най-голям спад е отчетен при стопанските потребители. Ако към шестмесечието на миналата година приходите от тях са били 150.9 млн. лв., то през първите шест месеца на тази година приходът възлиза на 66.3 млн. лв. За периода от януари до 30 юни дружеството е разпределило 5 235 606 MWh електроенергия при технологични разходи от 12.12%. Нивото на технологични разходи, което Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) признава, е 8%.

Подобна е картината и при разпределителното дружество, което управлява мрежите в Североизточна България – „Енерго-про мрежи“. При двуцифрено свиване на приходите то излиза на печалба от 7.3 млн. лв. в края на юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *