Енергийният регулатор откри процедурите по отнемане на лицензи на ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-Про“

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) реши да открие процедури за отнемане на лицензите на трите електроснабдителни дружества „ЧЕЗ Електро България“, „ЕВН България Електроснабдяване“ и „Енерго-Про продажби“

Регулаторът смята, че компаниите нарушават лицензите си за извършване на дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия“. Тойим дава срок от седем дни да преустановят нарушенията и да отстранят последиците от тях. В срок от две седмици компаниите могат да представят писмени становища в ДКЕВР.

На 7 април на открито заседание регулаторът ще обсъди темата отново.

Дотук се стигна след жалба на Националната електрическа компания, която се оплака, че трите дружества са си прихванали 318 млн. лв. като компенсации за изкупена от тях зелена енергия по преференциални цени. Дружествата са задължени да изкупуват тази енергия. В края на миналата година съдът отмени като незаконна методика на ДКЕВР за регулиране на тези отношения и ЕРП-тата прибягнаха до стария ред, по който са действали преди спорната методика да влезе в сила.

Според регулатора прихващането е незаконно. Той даде срок от три работни дни на дружествата да се разплатят с НЕК, който изтече вчера. Същия ден компаниите направиха частични плащания, макар че продължават да твърдят, че не са нарушили законодателството.

ДКЕВР посочва различни нарушения на всяко от дружествата. Според комисията ЕВН и „Енерго-Про“ извършват прихващане на свое вземане с насрещно задължение към НЕК и така нарушават разпоредби на Закона за енергетиката и Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия.
ЧЕЗ пък задържа плащания към НЕК и поставя условия за удовлетворяване на направените разходи за изкупуване на зелен ток, което според ДКЕВР също е нарушение.

Действията на трите дружества лишават НЕК от необходимите парични средства за осъществяване на лицензионната си дейност, е становището на ДКЕВР. Според регулаторната комисия „това води до фактическо блокиране на цялостната дейност на НЕК и до невъзможност да извършва разплащания към производителите на електрическа енергия. По този начин реално е застрашена сигурността на доставките в енергийната система“.

По данни на НЕК, на които ДКЕВР се позовава, задълженията на трите електроснабдителни дружества вече са 347, 6 млн. лв., от които:
ЕВН България Електроснабдяване дължи 216, 6 млн. лв.
ЧЕЗ Електро България дължи 67.3 млн. лв.
и Енерго-ПРО продажби дължи 63.7 млн. лв.

Процедурата по отнемането на лиценз досега не е била прилагана. Според експерти тя може да отнеме от няколко месеца до над година. Миналата година, например, ДКЕВР започна такава процедура срещу ЧЕЗ, но четири месеца по-късно я прекрати. Според закона, ако реши да отнеме лиценза регулаторът ще трябва да назначи в дружествата специален пълномощник, който да ги ръководи. В същото време обаче собствеността върху мрежите и съоръженията остава тяхна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *