Енергийни мениджъри са получили неоправдани бонуси

Карола Ойос

Няколко петролни и газови компании в САЩ и Европа са увеличили възнагражденията на шефовете си през миналата година, въпреки че не са постигнали целите си, сочат данни, събрани от „Файненшъл таймс“.
Най-забележителният бонус за 2008 г. е този на Обри МакКлендън, изпълнителен директор на Chesapeake Energy – един от най-големите производители на природен газ в САЩ. МакКлендън, основал Chesapeake през 1989 г., е получил бонус от над $75 млн., след като падащите акции на Chesapeake го принудиха да продаде над 90% от дела си, за да покрие маржин кол от кредиторите. Бордът на Royal Dutch Shell е раздал бонуси на висшия си мениджмънт, но целите за представянето не са отговаряли на заплащането.
МакКлендън е последен в класацията на „Файненшъл таймс“ за „най-стойностен“ директор в сектора през миналата година, а Херун ван дер Фер от Shell е 20-и от общо 35 души, което го прави най-ниско класирания европеец.
Ранглистата оценява общата годишна възвръщаемост на акционерния капитал, възвръщаемостта на акциите в обращение и заплащането за 2008 г. Почти всички петролни и газови компании са с отрицателна възвръщаемост на акционерния капитала за миналата година, а много не са постигнали вътрешните цели. Повечето заплащания обаче са нараснали по данни на Equilar.
Хи-Вон-чой от американския пенсионен фонд TIAA-CREFF заяви, че инвеститорите искат възнаграждението да бъде обвързано с представянето. „Особено по време на криза бордовете са длъжни да обяснят защо главният им изпълнителен директор е изключение, увери тя. Често използваното оправдание за запазване на кадрите не е логично на този трудов пазар.“
Най-високоплатените изпълнителни директори в проучването – МакКлендън и Юджийн Айзенберг от Nabors, са на последно място по възвръщаемост на акционерния капитал на компаниите си и по възвръщаемост от акциите в обращение – мерило, с което се определя ефикасността на управлението. Първото място е за Харолд Корел, шеф на Southwestern, щатския производител на природен газ, който е и единствената компания в анкетата с положителна възвръщаемост на акционерния капитал през 2008 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *