Енергоспестяващи сгради ще бъдат финансирани по норвежки проект

Три енергийни проекта ще бъдат реализирани до края на 2010 година във Варна, Бургас и Добрич. Това съобщи днес Марияна Кънчева – директор на Асоциацията на българските черноморски общини /АБЧО/. Тя участва в българо-норвежки семинар, посветен на партньорството между двете страни за енергийна ефективност и възобновяема енергия и за намаляване на вредните газове в черноморските кметства.
Във Варна ще бъде изградена нискоенергийна къща. В нея ще бъде поставена вентилираща система, която на практика представлява по-съвършен вариант на климатичните инсталации, които изравняват температурата в различните помещения и подобряват топлообмена в сградата. Т.нар. термопомпа ще осигурява топлинна нергия от земята и ще я прехвърля в сградата. Според специалисти, тази енергия е изключително евтина, а един градус топлина, получени по този начин се реализират като 5 в отопляемата сграда. Слънчевите колектори и по-добрата изолация също ще доведат до икономия на енергия. Очакванията са, с въвеждането на различните системи в сградите, енергийните им разходи да намалеят от два до три пъти.
В Бургас също ще бъдат демонстрирани новите технологии в сграда общинска собственост, а в Добрич ще бъде модернизирана детска градина. Трите проекта трябва да приключат до края на годината. Стойността на проектите във Варна и Бургас е по около 160 000 лева, а в Добрич – близо 80 000 лева. Сред участниците в семинара е и ръководителят на проекта от норвежка страна Гюнбьорг Наавик. Координатор на проекта е асоциацията на местните и регионални власти в Норвегия. Стойността му е 1 милион евро. Той трябва да приключи до април 2011 година. Трите сгради, които ще бъдат санирани във Варна, Добрич и Бургас са общинска собственост, обясни инж. Тодор Тонев – експерт в АБЧО.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *