Енергото ни цака с надписани сметки

Хиляди абонати на енергото се чудят как да си платят надписаните сметки за ток, пише в-к „Монитор“. Други направо са изпаднали в шок от констатациите на енергото, че са крадци на ток и заради това им начисляват суми от по 1000 лв. нагоре за шест месеца назад. Трети просто се отказват да се борят с монополистите ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН и най-често си тръгват напъдени от „любезни“ служители. Това показват многобройните жалби на клиентите на трите енергодружества, получени в „Монитор“, Комисията за защита на потребителите и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).За първите четири месеца на годината само в енергийния регулатор са постъпили 538 жалби срещу електроразпределителните предприятия (ЕРП). 47% от тях са от клиенти на ЧЕЗ, 44 на сто – от абонати на Е.ОН, а останалите 9% – от клиенти на ЕВН. За цялата 2009 г. броят на жалбите в ДКЕВР срещу енергото е 1356, а в самите ЕРП-та – близо 26 хиляди.Според експертите в отдел „Жалби“ на ДКЕВР абонатите на ЧЕЗ се жалят най-вече от надписването на сметки. Както и от това, че дружеството с години не изкупува изградените от инвеститори и клиенти съоръжения, като трафопостове например.Според източници от чешката компания след отпадането на тримесечното отчитане жалбите за надписани сметки направо валят.
Масови били случаите, когато клиентисе оплакват от надписани 100-200 квтч
При това говорим за случаи, в които абонатите са присъствали на отчитането на електромера и заедно с инкасатора на ЧЕЗ са записали едни и същи цифри. Това „нещастие“ особено често сполетявало фирми, при които консумацията е по-голяма и 100-200 квтч отгоре не се усещат, твърдят ощетени компании. Според жалба на управител на кантора за недвижими имоти в София за януари ЧЕЗ е надписала близо 1000 квтч енергия за помещение в ремонт, което към онзи момент изобщо не се е използвало. За разлика от повечето битови клиенти, които нямат пари да се консултират с адвокат, управителят на фирмата Е. Т. показал на ЧЕЗ, че си знае правата. Така още в края на февруари му връщат надписаните 185 лв. Още на следващия ден обаче Е. Т. получава фактура.
Този път за февруари, но отново с надписани 1000 квтч.Не малко са и случаите, в които фирми са установили, че по време на тримесечното отчитане
ЧЕЗ не е засичала уредите имповече от 6 месеца, а изравнителните сметки са били правени „на око“. Нещо, което е абсолютно нарушение на общите условия. След това в края на 2009 г. същите фирми получили огромни сметки, а ЧЕЗ искала да й бъдат платени накуп.Абсурдите обаче не свършват дотук. От години на името на лекарка, живееща в центъра на София например, се водят три електромера, единият от които неизползваем. Затова жената платила на ЧЕЗ 45 лв. да й изключат ненужния уред. Оказва се, че техниците прекъснали грешен електромер. Вместо от ЧЕЗ да се извинят и да се коригират, те поискали от А. Б. да плати наново, за да й се свърши работа.
„Хит“ във Варненско пък са т.нар. корекционни сметки
сочи още статистиката на подадените жалби. Става въпрос за солените сметки, които от близо година получават абонатите на Е.ОН, защото дружеството ги обвинява в кражба на ток. Или просто защото се е оказало, че електромерите, които са собственост на енергото, са технически неизправни.Такъв е случаят на Ирена Черешарова от Варна. В края на октомври 2010 г. тя получила писмо от Е.ОН, че й коригират сметката за ток, като й начисляват допълнителни суми за шест месеца назад. Е.ОН я сюрпризирал с над 1000 лв. сметка след проверка на електромера, за която Ирена била уведомена чак няколко месеца по-късно, разказа тя пред „Монитор“. При проверката техници на Е.ОН установили, че
уредът мерел със 76% по-малко
Въпросната констатация на монополиста обаче била направена с много пропуски в изискванията, заложени в Общите условия на енергото. Включително и в противоречие със Закона за измерванията, тъй като електромерът е бил тестван как работи не в Българския институт по метрология, а в лаборатория – дъщерно дружество на Е.ОН в Унгария, обясни Черешарова. След дълго и безрезултатно писане на жалби, сега жената се е обърнала към съда.Заради множество такива случаи през миналата година във Варна беше учредено сдружение. То сезира Комисията за защита на конкуренцията за злоупотреби на германската компания с монополно положение.
Според сдружението „Гномка“ за периода от 2007 г. до 2010 г. Е.ОН са прибрали поне 10 млн. лв. от начислени суми за минали периоди на основание „незаконно ползване на електроенергия“. Според сдружението обаче от компанията никога не са посочвали, че са подавали сигнал до полицията или прокуратурата за кражбите, нито са обявявали да са започнали дело срещу някой клиент. Въпреки че най-малко са жалбите срещу EVN, клиентите на дружеството се оплакват най-вече от надписани сметки, показва статистиката на оплакванията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *