Енергофирми подготвят клиентите си за по-високи сметки за ток.

Енергийните дружества започнаха „подготовка“ на клиентите си за по-високи сметки, като обявиха силно завишено потребление на ток. ЕВН отчита с 19.2% по-голяма консумация този януари спрямо същия месец на предходната година. По данни на компанията в мразовитата седмица между 18 и 24 януари клиентите й са похарчили общо 251 698 MWh електроенергия спрямо 211 193 MWh преди година.

Заради повишената консумация от ЧЕЗ призовават за „разумно и отговорно потребление на електроенергия“. С рязкото понижаване на температурите в средата на януари абонатите са вдигнали киловатчасите средно с 24% в сравнение с предходните дни, отчитат от компанията. Не е ясно обаче какъв е средният размер на сметките и как се движат те спрямо м.г.

Енергодружествата обясняват, че по традиция в средата на зимата потреблението расте заради „надуването“ на елпечки и климатици. Консумацията на електроенергия много зависи от това какви уреди ползва абонатът, дали жилището е добре изолирано, дали съседите се отопляват, без да се притесняват за сметките, или мръзнат, за да пестят.

Статистиката показва, че през зимата консумацията на електроенергия традиционно отбелязва ръст от 30-40% спрямо потреблението през септември, а това се отразява и на сметките, предпазливо напомнят от ЧЕЗ.

„Енерго-Про“ пък изненадващо се похвали с по-ниски сметки за абонатите от Североизточна България – но само спрямо декември. Дружеството съобщи, че януарската фактура за ток е с 6% по-ниска в сравнение със същия месец на 2015 година. Средното потребление на домакинствата в Североизточна България през януари е било за 48.53 лева.

Същевременно обаче спрямо декември 2015 г. средната януарска сметка за битовите клиенти на „Енерго-Про“е с 8 лева по-висока. Причината е, че фактурите включвали и повишените енергийни разходи на абонатите по коледно-новогодишните празници и в студените дни в началото на януари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *