„Енерго-Про“ съди България за 54 млн. евро

Електроразпределителното дружество „Енерго-Про“ е завело иск в международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка (ICSID) на стойност 54 млн.евро, съобщават от дружеството.

Арбитражната процедура е от юли 2013 г., а искът е регистриран на 26 май, се посочва в съобщението. Повод за подаването на иска през 2013 г. са некомпенсирани разходи, направени от дружества на компанията, за задължително изкупуване на електроенергия от възобновяеми източници, за инвестиции, както и разходи, свързани с дейността, посочват от „Енерго-Про“.

В резултат на ценовите решения на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране от периода 2012 – 2014 г. , които не са възстановили направените от дружеството разходи, е създаден дефицит, който поставя на сериозен риск финансовата стабилност на дружествата от групата „Енерго-Про“ вБългария, мотивира действията си компанията.

От юли 2013 г. арбитражната процедура е следвала развитието, определено от правилата на Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка за предварителни действия от страните. На 26 май 2015 г. искът на стойност 54 милиона евро е регистриран за разглеждане, съобщават от „Енерго-Про“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *