Енсър: Нито един регион няма да остане незасегнат от глобалната криза

Нито един регион в света няма да остане незасегнат от глобалната кредитна криза, започнала от американския ипотечен пазар. Това заяви Ричард Енсър, управляващ директор на „Юромъни“, по време на откриването на годишната конференция във Виена.

Миналата година е била най-добрата за страните в преход, които са реализирали рекорден икономически ръст от средно 7% (двойно по-голям от този на еврозоната), допълни Енсър. Това е поставило региона на първо място по ръст в света, пише в. „Дневник“.

Привлечените инвестиции на човек от населението са били четири пъти по-големи от тези в Азия. Сега е момент обаче да се запитаме дали въпреки добрите резултати не е дошъл краят на финансовия празник, предупреди Енсър.

Най-лошият сценарии, който може да се реализира в България, е забавянето на икономическия растеж, заяви по време на откриването Димитър Костов, подуправител на Българската народна банка и ръководещ управление „Банково“. Все пак растежът и занапред ще бъде движен от притока на инвестициите.

За да бъде поддържан той и в бъдеще, от основно значение ще е поддържането на благоприятна макроикономическа и бизнес среда. Ще продължим да следваме стриктна фискална политика и високи фискални резерви, увери Костов. Той прогнозира, че икономическият растеж и през 2008 г. ще се запази на около 6%.

Основното предизвикателство пред България ще бъде справянето с високата инфлация, която е и основният критерий за членство в еврозоната, който България не може да изпълни, заяви той.

Постигането на изискванията по отношение на инфлацията на маастрихтските критерии ще е най-трудно, коментира Костов. Преди ден стана ясно, че инфлацията за 2007 г. е 12.5%. и е двуцифрена за първи път от седем години насам.

Ключът към справянето с този проблем по думите на Костов е активното провеждане на структурните реформи, за да се постигне максимална гъвкавост и ефективност на пазарите и да се гарантира максимално лесно движение на капитали.

Приоритет според Костов трябва да е облекчаването на бизнеса, като се започне от по-лесното започване и ликвидиране на фирми и се опростят лицензионните и разрешителните режими. Не на последно място трябва да се реформират спешно държавната администрация, здравеопазването и образованието, допълни Костов.

Допълнително предизвикателството за справяне с инфлацията поставя и кредитният бум в България. Затова от БНБ обмислят повишаване на изискванията за минималните резерви на търговските банки, които в момента са 12% от депозитната база, заяви още Костов. Последното им повишение беше през септември миналата година като мярка за ограничаване на кредитирането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *