ЕП гласува кандидатурата на Кунева

Европейският парламент днес ще гласува кандидатурите на Меглена Кунева и на Леонард Орбан за членове на Европейската комисия. Гласуването ще се състои от 11.30 часа местно време (12.30 часа българско).

Европейският парламент, чиято декемврийска сесия започна вчера в Страсбург, днес ще гласува кандидатурите на Меглена Кунева и на Леонард Орбан за членове на Европейската комисия.

Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева е номинирана за еврокомисар, отговарящ за ресора „Защита на потребителите“.

Гласуването ще се състои от 11.30 часа местно време (12.30 часа българско).

В края на ноември Кунева в продължение на три часа отговаряше на въпросите на депутатите от ЕП. След изслушването депутати от трите най-големи групи в ЕП изразиха мнение, че подготвеността и ясната визия, показани от нея й гарантират поста еврокомисар за защита на потребителите.

Веднага след гласуването на кандидатурите на Меглена Кунева и Леонард Орбан за еврокомисари ще има още едно много важно решение – изборът на български и румънски членове на Европейската сметна палата. Българското правителство предлага за свой представител там Надежда Сандолова, а румънското – Овидиу Испир.

За разлика от Меглена Кунева, която постоянно присъства в новините и е позната на всички хора у нас, за Надежда Сандолова се знае малко, но хората, с които е работила, я оценяват като перфектен професионалист.

Европейската сметна палата е една от петте институции на Европейския съюз. Основната й задача е да следи за правилното изпълнение на бюджета на Общността и да отчита пред гражданите на държавите членки използването на публичните фондове, припомня Дарик радио.

Институцията проверява законосъобразността на приходите и разходите, правилното управление на финансите по един независим начин, тъй като сама определя организацията и графика на контролната си дейност и публикуването на отчетите. Сред тях са годишният и специалните, които се правят за други европейски органи или по въпроси от особен интерес. Важно е да се отбележи, че въз основа на отчета на палатата за изпълнението на бюджета на Европейския съюз, Европейският парламент и Съветът на Европа решават да го приемат или не.

Друго задължение е публикуването и на декларация, с която се удостоверява надеждността на сметките, както и законосъобразността на операциите през предходната бюджетна година. Европейската сметна палата може да контролира всеки орган или лице, които получават средства от предприсъединителните, структурните и кохезионния фонд.

Това означава, че на практика тя контролира не само всички европейски институции, но и националните, регионалните и местните администрации, както и крайните получатели на помощи от Европейския съюз.

При откриването на нередности или злоупотреби събраната информация се предава в най-кратки срокове на компетентните органи, за да се предприемат съответните действия, тъй като Сметната палата не е правораздавателен орган. Ако сега се питате възможно ли е тази институция да одитира цялата администрация на Общността и всичките 25 държави членки, а от догодина 27 страни, като прибавим България и Румъния, то отговорът е, че това не е възможно да се случи за една бюджетна година.

Затова палатата проверява предимно надеждността на системата за прилагане на европейското законодателство чрез анкети, а контролът в държавите членки се извършва съвместно с националните сметни палати. Европейската сметна палата дава и задължително становище по приемането на европейски нормативни актове от финансово естество, както и по въпроси, поставени от другите европейски институции.

Правителството предложи представител на България в Европейската сметна палата да бъде Надежда Сандолова. Тя е един от създателите на нашата Сметна палата, в която работи от 1995 г. до 2005 г. като член и ръководител на отделение „Централна банка и държавен дълг“.

Сандалова е част и от екипа на Стопанския факултет на Софийския университет “ Св. Климент Охридски“. Била е и член на Одиторския съвет на банката за развитие на Съвета на Европа. Фактът, че е част от Консултативния обществен съвет към председателя на Сметната палата, който Валери Димитров създаде, за да има приемственост в институцията, която ръководи, доказва, че тя е добър професионалист.

Ето какво казва за нея и доскорошният й шеф, бившият председател на Сметната палата Георги Николов: „Радвам се, аз след като разбрах, че тя е номинирана, звъннах й да я поздравя и то наистина с едно чувство на удовлетворение, а не от протоколни изисквания. Пожелах й все същата да бъде – неуморна, трудолюбива и борбена, защото й предстои да води борба с много нарушители, които ще има в рамките на Съюза. Не е за пренебрегване Европейският съюз, а и Европейският парламент, защото като разходващи институции трябва да спазват определени правила при използването на европейските средства“.

В края на октомври правителството определи освен Сандолова, още Александър Арабаджиев да е кандидат за съдия в Съда на Европейските общности, а Теодор Чипев – за съдия в Първоинстанционния съд на Европейските общности. Предложени са и 12 представители за Европейския икономически и социален комитет и други 12 за Комитета на регионите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *