ЕП иска от България да върне пари от фондове

Европарламентът настоятелно призовава България, Франция, Гърция и Словакия по-бързо да възстановят неправомерно използвани европейски средства.

Европейският парламент ще обсъди днес на седмичната си сесия в Страсбург годишния доклад за 2014 г. за защитата на финансовите интереси на ЕС и борбата срещу измамите с европейския бюджет, съобщи БТА.

Възстановяването на средства от държавите в ЕС по линия на Европейския фонд за земеделието е под общото средно равнище и до края на 2014 г. не са възстановени дори и половината от средствата по случаите на нередности, разкрити през 2009 г., пише в документа. ЕП посочва големите разлики във възможностите на отделните държави за възстановяване на средства от неправомерните плащания, разкрити в областта на общата селскостопанска политика.

В доклада е изразена загриженост от това, че 2014 г. е била третата поредна година, през която се отчитаувеличение на броя на случаите на нередности,свързани с измами, и е четвъртата поредна година, през която е отбелязано увеличение на броя на случаите на измама, докладвани в областта на развитието на селските райони. ЕП подчертава необходимостта от по-бързо възстановяване на средствата.

Същевременно ЕП приветства това, че през 2014 г. всички служби на Европейската комисия са разработили и приложили свои стратегии за борба с измамите. Евродепутатите приветстват приемането на национални стратегии за борба с измамите в България, Гърция, Хърватия, Малта и Словакия и призовават ЕК да следи отблизо за тяхното прилагане. Утре ЕП ще обсъдидоклад за положението на жените бежанци в ЕС.

Според евродепутатите е необходимо да има безопасни и законни пътища към ЕС за онези, които бягат от конфликти и преследване. ЕП изразява дълбока загриженост, че жени и деца прибягват до проституция, за да събират пари да платят на каналджиите и така да продължат пътуването си в търсене на убежище в ЕС.

В проекта на резолюцията е отправен настоятелен призиввсички държави от ЕС да намалят максималната продължителностна задържане на мигрантите, на които не е предоставен статут на закрила, преди те да бъдат върнати там, откъдето са дошли.

В сряда ЕП ще обсъди годишните доклади за напредъка на Македония и на Черна гора по пътя им за присъединяване към ЕС. Очаква се напредъкът да бъде приветстван и двете държави да бъдат призовани да приложат изцяло съответните стратегии и споразумения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *