ЕП – финансова криза

ЕП обсъди световната финансова и икономическа криза в контекста на провелата се среща на високо ниво на G20. Повечето политически групи подчертаха необходимостта от реформа на регулаторната система, особено на агенциите за кредитен рейтинг и хедж фондовете, както и необходимостта да се насърчи отпускането на кредити за малкия бизнес. Някои от тях критикуваха поведението на спекулантите и ролята, която Комисията е изиграла за кризата, отдавайки голямо значение на исканията на индустрията.
Съвет
От името на Съвета говори френският министър по европейските въпроси Jean-Pierre Jouyet, според който ефектът на кризата върху икономиката вече се проявява ясно и много страни са навлезли в период на рецесия. Той подчерта, че за Френското председателство на ЕС приоритетно е било постигането на съгласие по възстановителен пакет от мерки: така държавите-членки са осигурили междубанкови гаранции за заемите и са рекапитализирали банките.
Заключенията на срещата на страните от G20 са поставили акцента, както е било предложеното от ЕС, върху отчетността и отговорността като ключови фактори за световната финансова система, продължи г-н Jouyet. Световните лидери са приели някои основни принципи, като реформата на агенциите за кредитен рейтинг, регулирането на всички участници във финансовата система, както и връзката между политиките за възнаграждение и избягването на прекален риск.
Френският министър по европейските въпроси заключи, че ЕС трябва да продължи да играе силна роля за постигането на осезаеми резултати. Според него съществува необходимост от европейско законодателство по въпроса, като той подчерта, че „знае, че може да разчита на Парламента да бъде изцяло ангажиран“ в процеса.
Европейска комисия
Председателят на Европейската комисия José Manuel Barroso напомни на депутатите, че политическата инициатива за глобална реформа на финансовата система идва от Европа. Според него срещата на лидерите на G20 е показала разбирането, че е необходим глобален подход към кризата.
„Във Вашингтон всички разбраха, че икономиките са взаиомозависими, така че ние в Европа трябва да приемем това и да излезем с наш отговор“. Този отговор на кризата трябва да бъде „навременен, насочен и временен“ и трябва да включва например мерки за подпомагане на адаптирането на някои икономически сектори към борбата срещу климатичните промени, за да не се възприема последната като пречка пред икономическия растеж.
Относно законодателната програма на Комисията за 2009 г., г-н Barroso изтъкна нейния фокус върху избягването на щетите от липсата на растеж и заетост, докато в същото време тя разглежда реформите, които трябва да бъдат приети за следкризисния период. В този контекст Комисията ще представи програма за възстановяване на 26 ноември. Председателят на ЕК прикани Парламента да приеме бързо наскоро направените законодателни предложения за банковите гаранции и агенциите за кредитен рейтинг.
Говорители на основните политически групи
От името на групата на ЕНП-ЕД говори нейният лидер Joseph Daul (Франция), който отбеляза, че финансовата и икономическата криза не представляват „загуба на капитализма“, а са резултат на слаба регулация, липса на пазарна прозрачност и на подходящи финансови надзорни органи. Той подчерта също, че десноцентристките партии не са за съществуването на неограничена финансова система, а по-скоро за социална пазарна икономика.
Според него финансовата криза е извадила на преден план „стойността на Европа“, но в същото време той изрази учудване „защо ние в Европа предварително не сме се подготвили да посрещнем по-добре кризата“. В заключение г-н Daul подчерта, че „като обединена Европа, с работещи заедно институции, ние сме силни“.
Лидерът на групата на социалистите Martin Schulz (Германия) коментира срещата на G20 като заяви, че самото й осъществяване представлява прогрес, но сега е моментът за вземането на спешни мерки, особено в областта на „агенциите за кредитен рейтинг, финансовия надзор, частните капиталови и хедж фондове и заплатите на висшия мениджмънт“.
„Ние сме на кръстопът“, заяви г-н Шулц, и призова за стриктно наблюдение и за „законова забрана за някои видове спекулации“. Той също се отнесе критично към всякакъв вид идеи за вземане на пари от реалната икономика, за да се покрият щетите от финансовата криза, като според него вместо това трябва „да се инвестира в реалната икономика“. Лидерът на социалистите в ЕП сподели също, че очаква Комисията да представи своите предложения относно кризата до декември.
Дори Адам Смит е вярвал, че свободните нерегулирани пазари имат своите граници, каза Graham Watson (Великобритания) от името на групата на АЛДЕ в ЕП. Лидерът на либералите подчерта въпреки това необходимостта да се подкрепят свободните пазари, подчертавайки, че през 1929 г. държавите погрешно са потърсили индивидуално спасение, докато „сега ние признаваме, че спасението може да дойде с колективни действия“.
Основната теза на г-н Watson беше, че сега не е време да се изостави моторът за устойчив икономически растеж и че борбата срещу климатичните промени трябва да бъде запазена като цел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *