Ердоган вдига минималната заплата и бизнесът е недоволен

Турското правителство ще вдигне от януари минималната заплата с около 30% и така ще спази предизборното си обещание към милиони работници, опитващи се да свържат двата края. Предложението ще бъде внесено в парламента на 1 декември и досега бизнесът си мълчеше на още по-щедрите обещания, давани от всички партии.

Но ако не бъдат въведени и контрамерки за негативните последици от рязкото вдигане на заплати в една икономика с ниска конкурентоспособност и висока инфлация, властите рискуват да влязат в конфликт с местните работодатели и с международните инвеститори.

В момента работник, получаващ минимално нетните 1000 лири ($350 или около 640 лв.), струва на работодателя си 1496 лири, включително социалните осигуровки. Плановете са за ново минимално заплащане от 1300 лири (450 долара или 820 лева).

Повишаването, потвърдено след изборите на 1 ноември от президента Реджеп Тайип Ердоган, ще бъде най-рязкото от 2003 г. насам. То трябва да бъде усетено от около 20% от 26-милионната работна ръка на страната. Според в. „Хюриет“ по документи наетите „на светло“ са 12 милиона, от които 5 милиона са с минимално заплащане, а на мнозина от тях останалото се доплаща „на ръка“ с цел спестяване на плащания от бизнеса към държавата.

Производителността на труда в Турция е под средната в ЕС, а правителството се опитва да убеди инвеститорите, че ще поддържа фискална дисциплина.

Някои специалисти смятат че проектът, който вероятно ще изисква допълнителни милиарди долари, е икономически неоправдан. „Производителността не оправдава каквото и да е значително повишаване на заплатите, казва проф. Юмит Йозлале от истанбулския университет „Йозейгин“. „Производителността остава под реалния ръст на заплащането през последните години и допълнително вдигане на заплатите само ще влоши и без това ниската конкурентоспособност в производствения сектор“, цитира думите му Reuters.

Поскъпването вероятно ще струва на турските компании допълнителни разходи от 26.4 млрд. лири (9.2 млрд. долара), или приблизително 1.5% от БВП за 2014 г.

През последните 5 години средният ръст на заплатите е бил 5%, докато производителността се е увеличавала само с по 1.5% за същия период, сочат данните на националната статистика.

Частният сектор настоява държавата да сподели увеличението и предупреждава за бързо увеличаване на разходите за труд и съкращаване на работни места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *