Естония се отказва от България

За това съобщава естонски сайт,  който цитира съобщение на естонското министерство на външните работи.
В него като мотив се посочва, че естонските предприемачи са все по-малко заинтересовани от търсене на бизнес възможности в България. От отварянето на посолството през 2006 година до сега търговските взаимоотношения между двете държави са останали относително скромни. В допълнение, дейността по издаването на визи в посолството е силно намаляла.
Към затваряне на посолството ще бъде пристъпено с подписването на меморандум, който предвижда прекратяване на контрактите между двете страни, а персоналът на посолството ще бъде постепенно редуциран до края на тази година.
По данни на посолството на Естония, в България живеят около 50 естонци. Техните интереси ще бъдат защитавани от естонски държавен консултант, който ще остане на разположение в София. Настоящият посланик на Естония е Томас Кук, който получи акредитация от президента Георги Първанов през октомври 2011 година.
Естония е една от отличничките в Европейкия съюз. Населението й е 1.34 млн. души, от които 30% живеят в столицата Талин. Страната се откъсна от руската си зависимост през 1991 година, а през 2004 година се присъедини към Европейския съюз и НАТО. Междувременно Естония извърши радикални реформи в икономиката и социалната сфера и в момента е считана за една от бързо развиващите се икономики, в която населението се радва на високи доходи. От януари миналата година Естония е член на еврозоната.
Естония е сред страните с най-висок кредитен рейтинг в ЕС, който се следи от трите най-големи агенции: Fitch, Standard & Poor’s и Moody’s.
Страната прави успешни опити за привличане на чужди инвестиции, предлагайки им редица облекчения. Корпоративният данък върху реинвестираните пари е 0%. Страната се рекламира със стратегическата си позиция и влиянието, което са имали върху нея останалите скандинавски страни. Издръжката на живот в Естония е по-ниска от ценовите равнища в съседните скандинавски държави, а Талин е само на 3 часа път със самолет от основните европейки, скандинавски и руски градове.
Естония рекламира себе си с успешните истории на бизнеси, стартирали там – SKYPE, Ericsson и други. У нас през последните години страната е често споменавана заради успеха й във въвеждането на ефективно електронно правителство, каквото България все още не може да организира.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *