ЕС бори парниковите емисии с шистов газ

ЕК изготви план, който стимулира проучването и добива на шистов газ. Предвижда се намаление на парниковите газове с 40%.
Планът на практика дава стимули за развитие на всички сектори в енергетиката освен на централите, работещи с въглища, предаде БТА.

Проектът изисква държавите-членки да намалят до 2030 г. емисиите си на парникови газове с 40 на сто в сравнение с нивата от 1990 г. Въпреки това, като победа за индустриалните групи и страни като Великобритания, целите за 2030 г. не включват задължително увеличаване на количеството енергия, което се генерира от възобновяеми източници.

Европейската комисия предлага 27 на сто от енергията да е от възобновяеми източници до 2030 г., но заяви, че отделните страни ще решават сами дали и как да я постигнат.

В същото време се дава зелена светилна за проучванията за шистови залежи в целия регион. Като изискването за пълна прозрачност при оценката за екологичните последствия от сондажите има само препоръчителен характер.

Решението идва след поредица от доклади, които сочат, че целите, заложени в енергийната стратегия до 2020 г. подкопават конкурентоспособността на ЕС, като водят до сериозно поскъпване на енергията и пречат на „европейския индустриален ренесанс“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *