ЕС вече ще пие македонско вино само от Гърция

Винарите от Македония вече не могат да изнасят вината си в страните от Европейския съюз, ако на етикетите им като географски произход е посочено „македонско“, съобщи радио Дойче веле.
В края на 2009 г. германските власти открили, че в супермаркетите в страната се продава „македонско“ вино от Македония, след което поискали мнение от Европейската комисия.
От Брюксел потвърдили, че в страните от ЕС може да се продава вино с името „македонско“ единствено ако произхожда от Гърция, тъй като Атина е защитила определението „македонско“ като географски произход на виното още през 1989 г.
Източници от ЕК, пожелали анонимност, потвърдили за Дойче веле, че в бъдеще това решение ще се спазва по-строго.
Те обяснили, че причината Македония да изнася без проблеми „македонското“ си вино в страните от ЕС през последните двайсетина години вероятно е тази, че виното е било „нискокачествено и затова никой не е реагирал на географския му произход“.
Когато обаче през последните години няколко частни македонски винари се опитали да пробият на европейския пазар с висококачествени вина, Гърция реагирала по-остро.
Македонските власти твърдят, че това еновакампания на Атина, чиито дипломатически представители в Германия и Словения са поискали от компетентните органи в тези страни да забранят продажбата на вина от Македония.
Гърция и Македония почти от 20 години водят спор пред ООН за употребата на името „Македония“.
Освен на политическия фронт, където Гърция блокира членството на Македония в НАТО и започването на преговорите й с Европейския съюз, Атина и Скопие редовно спорят за името и на всички други фронтове – от спортните състезания до винарските етикети, посочва Дойче веле.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *