ЕС въвежда ограничения върху банкерските заплати

Европейските банкери няма да могат да получават повече от една трета от финансовите си бонуси в кеш, гласят планираните нови правила, съобщи депутат от ЕС. Новият режим отива по-далеч от американските правила, за които беше постигнато споразумение миналата седмица.
Ограничението как да се плаща на банкерите ще е победа за европейските депутати, които срещаха проблеми при опитите си за регулация на банките. Банкерите показаха, че въпреки кризата, не са способни да покажат самоконтрол. Законът ще го направи вместо тях, заяви Арлийн Маккарти от лейбъристката партия, която води преговорите за строгите правила с европейските страни от името на парламента. Това ще промени културата на премиите, каза тя след 9-часови преговор за постигане на компромис. Това е първото ограничение върху заплащането на банкерите в цял свят.
Говорителка на Испания, която е ротационен председател на ЕС и преговаряше от името на страните, потвърди, че е има споразумение с ЕП и се водят консултации със страните-членки.
Максималният кеш-бонус ще бъде 30%, 20% за големи бонуси. Целта на закона е да се гарантира, че бонусите са свързани с дългосрочното представяне, а не поемането на краткосрочни рискове. Ще има и опция бонусите да се връщат, ако инвестициите се провалят.
Въвеждането на правилата започва от следващата година, за да се покрият бонусите, плащани от януари. Освен това поне половината бонуси ще бъдат плащани в ценни книжа, свързани със силата на банката, като например акции на компанията. Ще бъдат намалени и бонусите на ръководния персонал, както и плащанията при фалит и пенсионните фондове. Според новите правила ще бъде увеличен и минималният капитал. Причината за въвеждането им е, че обществеността в ЕС е силно недоволна от начина на управление на финансовата сфера след глобалната криза.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *