ЕС готов да участва в срещата Русия-Украйна за газа

Европейският съюз изрази готовност да изпрати чешкия министър на енергетиката и еврокомисаря по енергетиката на срещата на високо равнище Русия-Украйна, за да „помогне за постигането на трайно споразумение“ по газовия конфликт, предаде АФП.

„Европейската комисия и Чешкото председателство на ЕС считат, че дискусиите между Русия и Украйна са прекалено закъснели“, тъй като доставките на руски газ за Европа през територията на Украйна бяха преустановени преди една седмица, съобщи говорителят на Комисията Йоханес Лайтенбергер.

„Те са готови да поискат от чешкия министър на енергетиката Мартин Риман и от еврокомисаря Андрис Пиебалгс да участват с срещата, при условие че руските и украинските представители бъдат упълномощени да постигнат трайно споразумение“, допълни говорителят, пише БГНЕС.

„Никакви срещи не трябва да се използват като извинение за отлагане“ възобновяването на доставките, каза още Лайтенберг и отново поиска те да бъдат възобновени незабавно.

По-през деня и от руското, и от украинското правителства бе съобщено, че премиерите на двете страни Владимир Путин и Юлия Тимошенко са се договорили да проведат среща заради газовия конфликт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *