ЕС: Гърция ще получи пари, ако приеме спешно данъчна и приватизационна програма

На първия ден от срещата на върха в Брюксел председателят на Еврокомисията Жозе Барозу предложи съфинансирането на европейски проекти от гръцка страна да бъде намалено на 15 процента.
„Целта е в тези трудни за Гърция времена да се направи всичко възможно за увеличаване на икопномическия разтеж и заетостта в страната. Това може да стане като й се помогне да усвоява по-успешно съществуващите средства от структурните фондове.
В бюджета на Европейския съюз са предвидени 20 милиарда евро за Гърция за настоящия 7-годишен финансов период. До момента са похарчени едва една четвърт от тези пари. 675 милиона евро са на разположение за техническа помощ, от тях 420 милиона остават неусвоени.”, подчерта председателя на Европейската комисия Жозе Барозу.
Той обяви, че инициативата му за техническа помощ от страна на Еврокомисията и останалите срани-членки е предварително съгласувана с гръцкия премиер и изрази задоволство, че е получил подкрепа от лидерите на 27-те.
Днес заседанието на Европейхския съвет продължава по въпросите за имигрантския натиск, украпеването на контрола по външните шенгенски граници и възможността за временно затваряне на вътрешните при извънредни обстоятелства.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *