ЕС: Дайте доказателства, че “Козлодуй” е безопасна

Европа пак попари надеждите ни за отваряне на спрените III и IV блок на АЕЦ „Козлодуй“. Еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс отново изключи възможността за пускане на двата реактора. Това стана ден преди енергийният министър Румен Овчаров да участва на заседание на енергийните министри в Брюксел.

„Основният закон на ЕС казва, че блоковете трябва да бъдат затворени. И България трябва да изпълни поетите ангажименти“, отсече Пиебалгс. Според него няма причини решението да се преразгледа.

Може да поставите въпроса „за повторно пускане на двата реактора“ пред ЕС, но основните причини за затварянето не са се променили, допълни той. Няма да има развитие по този въпрос, докато България не даде нови научни доказателства за безопасността на реакторите.

Пиебалгс даде ясно да се разбере, че не приема тезата за отваряне на блоковете заради кризата на Балканите. Ако някой не си е подготвил домашното, то той трябва да бъде питан защо е станало така, коментира Пиебалгс.

Според запознати Овчаров ще използва визитата си в Брюксел, за да иска увеличение на компенсацията за затваряне на III и IV блок. Министрите ще обсъдят „Енергийна политика за Европа 2007-2009 г.“

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *