Споразумение с Канада не отменя визите за BG

ЕС има време до петък да одобри споразумението за свободна търговия с Канада, каза вчера словашкият министър на икономиката Петер Жига, чиято страна е ротационен председател на евросъюза. За това обаче е необходимо единодушното съгласие на 28-те страни, членки на съюза.
Канадският премиер Джъстин Трюдо трябва да лети идната седмица до Брюксел, за да подпише сделката, заедно с европейските си колеги. Но държавите членки на ЕС първо трябва да дадат съгласието си, което трябваше да се случи на специално свиканата вчера за целта среща между министрите на търговията от блока.
„След срещата на Съвета на ЕС всички държави членки, с изключение на една, са на борда. Дискусиите за намиране на решение в Белгия обаче продължават „, каза вчера Жига.
Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че трябва да се намери решение до петък, когато приключва двудневната среща на евролидерите. „Нашите канадски приятели трябва да знаят дали да си купуват билети, или не“, допълни тя.
„Намираме се в абсурдна ситуация. Споразумението е държано за заложник от парламента на (белгийската провинция) Валония и не можем да го отблокираме“, каза икономическото развитие на Италия Карло Календа. Календа остро разкритикува неспособността на ЕС да финализира сделката и каза, че бъдещето на търговските споразумения на блока е заложено на карта и ако не бъде постигната договореност с Канада на срещата на върха в четвъртък или петък, това ще е равносилно на катастрофа.
Церемонията по подписването на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA) е планирана за среща на върха ЕС-Канада на 27 октомври.
„Ако не успеем да договорим това търговско споразумение, няма да има среща на върха“, каза Малмстрьом.
Жига отбеляза, че България и Румъния също имат резерви към сделката, произтичащи от визовия въпрос с Канада. Както и се очакваше, Отава изисква от гражданите на двете страни да кандидатстват за визи, за да посетят Канада, въпреки че канадците могат да пътуват в ЕС безвизово. Т.е. българите и румънците ще подпишат според пазарълка, но той ще се спази едностранно – само от тях. Канада продължава да държи бариерата спусната пред гражданите на двете балкански държави. А може би те трябва да последват примера на гордата белгийска провинция Валония и да покажат мускули и характер най-сетне, вместо да се гърчат безпомощни и унизени…

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *