ЕС: Енергийната сигурност е геополитически въпрос и първостепенен приоритет

Енергийната сигурност на Европейския съюз е геополитически въпрос от най-голяма важност, заяви на пресконференция след приключването на двудневната среща на Г-7 в Брюксел председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Енергийната сигурност е първостепенен приоритет, добави и председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, цитиран от БТА.

Барозу отново изрази очакването в края на този месец държавните и правителствените ръководители на ЕС да утвърдят предложената от еврокомисията стратегия за енергийната сигурност. „Кога, ако не сега, да направим това“, попита той. „Интересите ни може да пострадат, ако в сферата на енергетиката липсва доверие между Русия и Украйна“, коментира Барозу. В отговор на въпрос той поясни, че вносът на втечнен газ от САЩ няма да реши европейските проблеми.

Трябва да подходим честно към този въпрос. Не сме обсъждали със САЩ вноса на втечнен газ на тази среща, заяви председателят на еврокомисията. По неговите думи за ЕС са важни двупосочните връзки между газопреносните системи на европейските държави, както и завършването на общия енергиен пазар в ЕС. Трябва да говорим с един глас по тези въпроси, повтори Барозу.

Ван Ромпой отбеляза, че завършващата среща в Брюксел е първата във формат Г-7 от 15 години насам, след като заради украинската криза Русия спря провеждането на срещи на Г-8. Той изрази общото очакване на лидерите на ЕС, САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания за сътрудничество между Москва и Киев.

„Очакваме Русия да сътрудничи с новоизбрания украински президент и да ускори оттеглянето на своите войски от границите, да прекрати прехвърлянето на оръжие и отцепници на украинска територия“, добави той. „Призоваваме Русия сериозно да се насочи към постигането на политическо решение“, заяви Ван Ромпой.

„Готови сме, ако обстоятелствата го налагат, да наложим допълнителни санкции на Русия, добави“ председателят на Европейския съвет. „Русия трябва да се обвърже с понижаване на напрежението в Източна Украйна, готови сме за допълнителни насрещни мерки“, каза и Барозу.

Според председателя на еврокомисията Русия трябва изцяло да признае и тясно да работи с новоизбраното украинско държавно ръководство. Г-7 стои зад Украйна, нейното ръководство и граждани, които искат да живеят в свободна и демократична страна, те имат нашата политическа и икономическа подкрепа, заяви Барозу.

Ван Ромпой допълни, че е редно да се отчете проявената от Украйна сдържаност по време на кризата. Украинските власти имат конституционното правото да възстановят реда, а доколкото бяха допуснати инциденти, настояваме за разследване, поясни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *