ЕС загуби случай пред СТО, Китай може да поиска санкции

Китай може да поиска търговски санкции срещу Европейския съюз, след като в понеделник беприета жалбата до Световната търговска организация (СТО), относно спора за митата, които ЕС наложи на китайските болтове, гайки и пирони, изработени от желязо или стомана.

Китай никога не поиска от СТО да въведе търговски санкции, след като се присъедини към организацията през 2001 годни, но приключването на седемгодишната битка оставя открита възможността за подаване на такова искане, поради възстановяване на щетите.

„Тези мерки имат отрицателно влияние на износа на Китай в размер на около милиард долара,както и на повече от 100,000 работни места при хиляди производители на винтове в Китай.

Това доведе до големи икономически загуби за китайската индустрия, която изрази голямо недоволство и здраво противодейства на такива мерки „, съобщи китайското министерство на търговията.

Сега ЕС трябва да действа в съответствие в решението и да премахне незаконните мита или Китай ще предприеме „допълнителни стъпки“, се казва още в изявлението.

През 2008 г. стойността на китайския износ на посочените продукти за държавите-членки на ЕС е достигнал милиард долара, но след въвеждането на европейските мита през 2009 г., сепонижи средно на около 200 милиона долара, посочва Reuters.

Според правилата на СТО, страните може да санкционират „дъмпинг“, т.е. неоправдано евтин износ за да предотвратят една страна умишлено да подкопава чуждестранните конкуренти с изкуствено ниски цени на продуктите. Въпреки това, използването на антидъмпинговите мита е чувствителен инструмент подлежащ на строги правила и в този случай, Китай подаде възражение, че ЕС не е спазвала правилата. Арбитрите от СТО достигнаха до същото заключение.

ЕС подаде оплакване и загуби, и в отговор заяви, че е намалила митата. Но Китай отново подаде възражение, че ЕС не е направила достатъчно, за да действа в съответствие с решението и отново спечели. Последва окончателното обжалване от страна на ЕС, но съдиите на СТО потвърдиха предишното решение. Европейският служител, отговарящ за търговията, отказа да коментира това решение.

Източник makfax.com

По статията работи: Крум Пандов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *