ЕС заплаши да изключи финансовите компании от търговското споразумение със САЩ

Европейският съюз (ЕС) заплаши да изключи банките, хедж фондовете, застрахователите и другите финансови компании от търговското споразумение със САЩ заради спорове с Вашингтон за сътрудничеството при регулациите, съобщава FT.

Брюксел и Вашингтон преговарят по условията на най-голямото регионално търговско споразумение в света, което обхваща почти половината от глобалното икономическо производство и една трета от световната търговия. Много от трансатлантическите тарифи вече са изключително ниски, затова основната цел на пакта е да се преодолеят регулаторните и други нетарифни бариери пред търговията между ЕС и САЩ, пояснява изданието.

За голямо раздразнение на ЕС обаче както и голяма част от финансовия сектор в САЩ и Европа, администрацията на президента Барак Обама иска да се премахнат регулациите за финансовите услуги от споразумението. Вашингтон твърди, че това може да подкопае по-строгите регулации в САЩ, въведени след кризата от 2008 г. .

~ Според изтекло в медиите проектопредложение на ЕС за различни сектори от икономиката, което трябва да бъде представено на САЩ през следващите седмици, Комисията планира да не включва финансовите услуги, докато САЩ не променят мнението си относно финансовото регулиране.

“Проектът не съдържа никакви задължения по финансовите услуги”, служители на Комисията са написали в придружителна бележка за страните-членки. Според тях това е “подходящо”, а ситуацията ще се промени само ако Вашингтон “демонстрира желание да се ангажира твърдо с регулаторно сътрудничество в областта на финансовите услуги”, посочва се още в бележката.

~ Позицията на Комисията е била потвърдена пред изданието от двама висши служители на ЕС, пожелали анонимност. Джон Кланси, говорител на ЕК по въпросите на търговията, засега отказва коментар.

“Подходът на ЕС към услугите е амбициозен, както по отношение достъпа до пазара, така и регулаторните аспекти. Ние ще представим сериозни ангажименти за постигане на тези цели създаването на значими нови пазарни възможности в тези преговори”, допълва той.

САЩ представи своето предложение за Трансатлантическото споразумение по време на преговорите през миналия месец, които се състояха във Вашингтон. ЕС се очаква да внесе своето предложение преди следващия кръг преговори в Брюксел през юли. Двете страни се очаква да обсъдят и оферти за потенциално спорни области през септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *