ЕС избра свое биолого

Европейската комисия официално обяви победителя в конкурса за лого на ЕС за биологичните продукти, съобщиха от пресофиса на Комисията в България.
През последните два месеца около 130 000 души гласуваха по интернет, за да изберат новия символ за биологичните продукти измежду тримата финалисти.

Спечелилият проект е дело на Душан Миленкович, студент от Германия, който получи 63% от всички гласове за своя знак „Европейско листо“.
От 1 юли 2010 г. „биологичният знак“ на ЕС ще бъде задължителен за всички предварително пакетирани биологични продукти, произведени в която и да е държава членка на ЕС и отговарящи на съответните стандарти.
Използването му за вносните продукти няма да бъде задължително. Ще бъде позволено да се поставят и други частни, регионални или национални знаци заедно със знака на ЕС.
Регламентът за биологичното земеделие ще бъде изменен през следващите седмици, за да бъде включен новият знак в едно от приложенията.
Много се радвам, че вече имаме един „свеж“ знак на ЕС за биологичните храни, заяви Мариан Фишер Боул, комисар по земеделието и развитието на селските райони, която първа предложи да се организира конкурс за избора на знак.
Благодарение на този конкурс се повиши популярността на биологичните храни и сега ние имаме един знак, който ще бъде познат на всички. Символът е красив и елегантен и аз с нетърпение очаквам времето след месец юли тази година, когато ще можем да си купуваме продукти с този знак, добави тя.

Знакът Европейско листо изобразява звездите, които символизира ЕС, във формата на листо на зелен фон. Това е пряко въздействащ символ, съдържащ две ясни послания: Природата и Европа.

Знакът бе избран в резултат на общоевропейски конкурс, в който участие можеха да вземат студенти, изучаващи изкуство и дизайн. Представените близо 3 500 проекта бяха разгледани от международно признато жури. Трите най-добри проекта бяха изложени на посветения на конкурса сайт www.ec.europa.eu/organic-logo и бяха подложени на гласуване по интернет, което завърши на 31 януари 2010 г.
Победителят и избраните на второ и трето място участници ще бъдат наградени от Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия на официална церемония, която ще бъде проведена в Брюксел през юли 2010 г. Тримата победители ще получат награди съответно от 6 000, 3 500 и 2 500 евро.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *