ЕС иска фирмите на БФБ да наемат най-малко 40% жени

Фирмите, регистрирани на фондовите борси в Европейския съюз, ще трябва да използват открити процедури за наемане на служители, така че до 2020 г. най-малко 40% от техния неизпълнителен персонал да бъде съставен от жени, се казва в проект за директива на ЕС, гласуван от Парламента в сряда.

Депутатите предлагат компаниите, които не успеят да въведат подобни процедури, да бъдат подведени под отговорност. През 2013 г. само 17.6% от неизпълнителните членове на управителни съвети на най-големите компании в ЕС са жени.

Евродепутатите призоваха държавите членки да гарантират, че дружествата, регистрирани на фондовите пазари, ще предприемат ефективни и обвързващи мерки за равен достъп на жените и мъжете до управителните органи, така че да се гарантира, че до 2020 г. най-малко 40% от позициите, без тези на изпълнителните директори, са заети от жени. Публичните дружества ще трябва да постигнат тази цел още през 2018 година.

Когато кандидатите са с еднакво добра квалификация, следва да бъде даван приоритет на кандидата от по-слабо представения пол. Членовете на ЕП подчертават, че квалификацията и заслугите трябва да останат основните критерии.

Правилата за наемане няма да се прилагат за малки и средни предприятия, т.е. тези, в които работят по-малко от 250 души. Въпреки това, депутатите насърчават държавите членки да подкрепят малките и средни предприятия и да им дадат стимули за подобряване на баланса между половете в управителните органи.

Фирмите, които не спазват правилата, ще трябва да обяснят причината и да уведомят компетентните национални органи за мерките, които са взети, и за плановете си за постигането на целта за в бъдеще.

Санкции, като налагането на глоби, следва да бъдат наложени, в случай на неспазване на прозрачните процедури за назначаване, а не за непостигането на целта от 40%, заявиха депутатите. Те предложиха изключването от участие в обществени поръчки да се добави към списъка с възможните санкции, които следва да бъдат направени задължителни, а не само препоръчителни, както предлага Комисията.

През третото тримесечие българската статистика отчете увеличение на безработните лица в страната с 4.7%, като ръстът на безработицата се дължи изцяло на увеличение на безработните жени. Коефициентът на безработица при жените се покачва от 10.1% на 11.3%, но въпреки това остава по-нисък от този на мъжете – 12.6%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *