ЕС и Азербайджан ускоряват подписването на споразумението за партньорство

Европейският съюз (ЕС) и Азербайджан се договориха да ускорят подписването на споразумението за партньорство в стратегическата модернизация и да активизират усилията за реализиране на проекта Южен газов коридор.

Това съобщи днес пред журналисти в Баку председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу, предаде ИТАР-ТАСС.

„На срещата с президента Илхам Алиев взехме важни решения. Едно от тях е да ускорим работата върху новото споразумение между ЕС и Азербайджан. Това е споразумение за партньорство в стратегическата модернизация, което е важно както за Азербайджан, така и за ЕС“, каза шефът на Еврокомисията, цитиран от БТА.

Барозу изрази надежда, че документът ще бъде подписан скоро.

Председателят на ЕК подчерта, че Брюксел и Баку успешно си сътрудничат в енергетиката. „Преди три години започнахме работа върху Южния газов коридор, който е важен не само от политическа гледна точка, но и с оглед на енергийната сигурност“, каза той.

~ Барозу добави, че тази година проектът ще е приоритетен и за Азербайджан, и ЕС. „Обсъждаме това и с други страни от региона и разглеждаме евентуални пътища за развитие на проекта“, каза след срещата си с Алиев шефът на ЕК, цитиран от пресслужбата на комисията.

Европейският проект Южен газов коридор е напълно противоположен на руския „Южен поток“, отбелязва ИТАР-ТАСС. В Брюксел се надяват, че Южния коридор“, който се разглежда като главен инструмент за диферсифициране на източниците на енергоносители за ЕС, ще бъде готов до 2019 г. и че Европа ще може да получава по 10 милиарда кубически метра газ, което е около 20 на сто от потребностите й.

Доставките на азербайджански газ се планира да стигат през Турция и Гърция до Албания, Италия, България и европейските пазари. В момента руските доставки покриват около 60 на сто от нуждите на ЕС от газ и нефт, посочва ИТАР-ТАСС.

В Баку Барозу отбеляза, че сътрудничеството между ЕС и Азербайджан не се ограничава само до енергетиката. Ние сме един от най-големите търговски партньори на Азербайджан – 42 на сто от външната търговия на страната е с ЕС, и сътрудничеството ни обхваща и други сфери, не само енергетиката, добави Барозу.

Той каза още, че „Азербайджан играе много конструктивна роля в политическия диалог на глобално равнище“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *