ЕС и Китай пред сключване на ново споразумение

Китай и Европейският съюз (ЕС) започват преговори за сключването на договор, насочен към увеличаването на инвестициите и справянето с редица проблеми, касаещи достъпа до пазара, пише New York Times.

На среща в Пекин премиерът на Китай Ли Къцян и президентът на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу заявиха, че потенциалното споразумение ще повиши прозрачността, ще задълбочи сътрудничеството, както и ще стимулира инвестициите, чийто ръст изостава от този на двустранната търговия.

Европа е най-важният търговски партньор на Китай. За ЕС азиатската държава е вторият най-голям партньор след САЩ. Но двустранните отношения натежаха след поредицата от спорове, касаещи търговията със стомана, вино, соларни панели и други стоки.

По данни на делегацията на ЕС през 2012 г. двустранната търговия със стоки и услуги възлезе на 483,5 млрд. долара. Миналата година Поднебесната империя е изнесла стоки и услуги за 289,7 млрд. евро. А Старият континент е изпратил стоки на Пекин на стойност 143,9 млрд. евро. През 2012 г. вносът на ЕС от Китай е намалял за първи път от началото на финансовата криза, като спада с 0,9 на сто.

Според лидерите на ЕС планираното инвестиционно споразумение, обявяването на което бе очаквано, е тест за способността на Китай да прави компромиси и да играе по правилата, определяни от Световната търговска организация, които забраняват субсидирането на компании с цел успешно конкуриране на чуждестранните.

Въпреки че от 2003 г. насам обемът на търговията с Китай се удвоява, ЕС обвинява китайските компании, че се възползват от нелоялната държавна помощ, което им позволява да подбиват цените на стоките или да ги продават под себестойността им в Европа.

Лидерите на ЕС заявиха, че гледат на срещата като възможност за установяване на курса на взаимоотношенията с Китай през следващото десетилетие, в което ще управлява президентът Си Дзинпин, заел поста през март тази година.

Премиерът на страната Ли Къцян призова за борба с протекционизма и увеличаване обема на търговията. Той каза, че иска държавите от ЕС да увеличат износа на високотехнологични продукти към Пекин, за да повишат общия търговски обмен между двете страни до 1 трлн. долара до 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *