ЕС и Китай се договориха за слънчевите панели

Източник: Getty Images / Guliver

След неколкомесечни спорове ЕС и Китай са постигнали споразумение, касаещо доставката на китайски слънчеви панели за страните от европейското обединение, предаде БГНЕС. Засега обаче подробности за договорката не са известни.

„Ние намерихме взаимноизгодно решение в спора между ЕС и Китай заради доставките на китайските слънчеви панели. Това на свой ред трябва да доведе до създаването на ново пазарно равновесие и установяването на приемливи цени“, гласи изявление на еврокомисаря по търговията Карел де Гухт, цитирано от АФП.

Китайското правителство приветства разрешаването на спора и заяви, че то е „проява на прагматизъм и гъвкав подход от двете страни“.

Еврокомисията започна миналия ноември антимонополното си разследване за вноса от Китай на слънчеви панели и основните им компоненти. Повод за разследването бе оплакването на отрасловата европейска асоциация ProSun, която заяви, че вносът от Китай на такава техника се стимулира чрез скрити субсидии. От 2011 г. Китай е изнесъл за ЕС панели и компоненти за 21 млрд. евро. ЕС установи от 6 юни 2013 г. мито от 14,8% за този внос, а също предвиди увеличаването на митото до 47% от 6 август. Това предизвика остра реакция от страна на Пекин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *