ЕС и Швейцария подписаха историческо споразумение относно

Европейския съюз и Швейцария подписаха историческо споразумение относнo прозрачността в областта на данъчното облагане, което значително ще подобри борбата срещу укриването на данъци чрез премахване на банковата тайна ,страните ще обменят автоматично информация за банкови сметки на вложителите.

Споразумението сложи край на банковата тайна за жителите на Европейския съюз и по този начин ще се предотврати практиката на финансовите измамници да укриват недекларирани средства към сметки в Швейцария, се казва в изявление на Европейската комисия.

Споразумението бе подписано от комисаря по икономическите въпроси Пиер Московиси, Janis Reirs, министър на финансите на Латвия, чиято страна е ротационен председател на ЕС, и държавния секретар по международни финанси в Швейцария, Жак дьо Watteville.

„Днешното споразумение е сигнал за нова ера на прозрачност и данъчно сътрудничество между ЕС и Швейцария,това е нов удар за финансовите измамници, нова стъпка за коригиране на данъчно облагане в Европа. ЕС проправи пътя за автоматичен обмен на информация, като се надява, че и други страни ще последват международните партньори.

Това споразумение е доказателство, че амбицията и решимостта на ЕС е да даде резултати“, каза Московиси.

Автоматичен обмен на информация се счита за едино от най-ефективните средства за борба с укриването на данъци, предоставяне на съществена информация относно приходите на лица в чужбина, за да се оценяват източниците на финанси , както и да се събират такси от транзакции и плащането на налози върху тях.

Съгласно споразумението между ЕС и Швейцария, държавите-членки ще получават ежегодно имена, адреси, данни за данъчна идентификация и датите на раждане на хора с банкови сметки в Швейцария и друга информация за финансовото им състояние.

Новото споразумение съответства на повишените правила за прозрачност, приети от държавите-членки на ЕС през миналата година и новите стандарти на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Г-20, както и на автоматичния обмен на информация.

Европейската комисия в момента е крачка от финализиране на преговорите за подобни споразумения с Андора, Лихтенщайн, Монако и Сан Марино, които ще бъдат подписани до края на тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *