ЕС купува сграда на ”Раковски” в София

Това съобщиха от офиса на евродепутата Ивайло Калфин, цитирани от БГНЕС. Новата „Европейска къща“ се намира на улица „Георги Раковски“ 124, недалеч от площад „Славейков“, в нов седеметажен бизнес център. Само на петдесетина метра – на номер 134, се намира емблематичната сграда на СДС.
Очаква се покупката на сградата да бъде извършена до края на март, като договорната цена е 9 млн. евро. Срещу тази сума евроинституциите ще се сдобият с имот от малко над 2523 квадратни метра, с офиси, приемни помещения и подземен паркинг.
Европейският парламент пусна обява за покупка на недвижим имот в София през август 2009 г. На нея са отговорили 22 инвеститори, сред които са избрани 7. Ако сделката приключи успешно, това ще е първата сграда с подобен размер, продадена в София през последната година. В новата сграда ще се поместят представителствата на европарламента и на Европейската комисия. В нея ще има кабинети за евродепутатите и за еврокомисарите, посещаващи страната.
80% от собствеността върху имота ще е на Европейския парламент, а оставащите – на притежателя на сградата, която се е намирала на това място – частно лице. Европейската комисия на годишни вноски ще възстанови 60% от сумата, която ще плати парламентът. Инвеститорът на бизнесцентъра ще довърши работите по вътрешността на сградата до средата на септември.
В момента европейските институции наемат 1518 кв. м офиси в сградата на британското посолство на ул. „Московска“ 9. Освен, че са недостатъчни за служителите, тези помещения са труднодостъпни поради ограничения достъп до дипломатическото представителство.
Бизнесцентърът „Раковски“ е бил предпочетен заради централното си разположение, подходящия размер, както и заради откритостта му, която ще позволи да бъде посещавана от повече граждани. Модерната архитектура, която привлича окото, също е изтъкната сред мотивите за избора.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *