ЕС не е готов да интегрира Украйна, заяви Лоран Фабиюс

Европейският съюз не е готов да интегрира Украйна, заяви отново френският външен министър Лоран Фабиюс снощи при завръщането си в Париж от церемонията за встъпването в длъжност на президента Петро Порошенко, който декларира желанието си за присъединяване на Киев към ЕС, предаде агенция „Франс прес“.

Порошенко произнесе една твърде проевропейска реч, може би повече проевропейска, отколкото страните от ЕС са готови да приемат, заяви Фабиюс в телевизионно интервю.

„Порошенко каза, че споразумението за асоцииране с ЕС е първият етап към членство на Украйна в ЕС, но от разговорите ми с европейските партньори става ясно, че няма мнозинство за това. Нашето убеждение е, че трябва да кажем така: Украйна е в Европа, но Украйна трябва да има добри отношения едновременно с ЕС и с Русия“, добави той.

В речта си след полагането на клетва новият украински президент каза, че е готов веднага да подпише споразумението за асоцииране с ЕС, на което гледа като на първа стъпка към пълно членство в съюза

На 27 юни Украйна трябва да подпише политическата част от споразумението за асоцииране с Европейския съюз. То ще даде на страната множество възможности за европейско развитие, но не е част от процедурата на присъединяване на страната към ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *