ЕС обвинява MasterCard за високи такси при плащане с неевропейски карти

Регулаторите на Европейския съюз (ЕС) обвиниха MasterCard Inc за налагане на прекомерно високи такси при плащане с карти, издадени извън ЕС, които се използват в рамките на блока. Според Брюксел това повишава цените на стоките и услугите за всички, предава Ройтерс.

Европейският антитръстов орган започна ново разследване на втория в света издател на дебитни и кредитни карти в последните две години, като част от усилията да свие тези такси и да насърчи трансграничната търговия.

Антитръстовият регулатор на ЕС съобщи в четвъртък, че високото ниво на обменните такси, начислявани на картите, издадени извън ЕС, е „неоправдано“.

Когато например един притежател на испанска кредитна карта я използва в магазин в Брюксел, банката принуждава собственика на белгийския магазин да плати на банката в Испания процент от сделката. Според европейския регулатор в случай обаче, че китайска карта се използва в магазин в Брюксел, банката, използвана от собственика на магазина, може да изисква плащане на до пет пъти по-висока такса.

„Тъй като тези междурегионални такси са в размер на стотици милиони евро всяка година, Комисията е загрижена, че те увеличават цените на дребно и на свой ред може да доведат до по-високи цени за продуктите и услугите за всички потребители, не само за тези, използващи карти, издадени извън ЕС“, посочиха от регулатора.

„Имаме опасения, както по отношение на правилата, които MasterCard прилага за трансграничните сделки в рамките на ЕС, така и за таксите, налагани на търговците на дребно за приемане на плащания с карти“, заяви европейският комисар по конкуренцията МаргретеВестагер в изявление.

В отговор от MasterCard посочиха: „Ние ще дадем официален отговор на изложените възражения. Работим с Европейската комисия по този въпрос, като част от един непрекъснат конструктивен диалог“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *