ЕС одобри удължаването на санкциите срещу Русия

Външните министри на страните от Европейския съюз одобриха удължаването на икономическите санкции срещу Русия до края на януари 2016 г.

Целта е да се накара Русия се съобразява със споразумението за примирие, подписано с Украйна в Минск през февруари, написа говорителката на ЕС Мая Кочиянчич в Туитър.

Санкциите на ЕС и САЩ са насочени срещу близки сътрудници на президента Владимир Путин, руски държавни банки и фирми от военния и енергиен сектор.

Министрите също одобриха военноморска операция, наречена EU NAVFOR Med, която ще следи контрабандистите на хора в Средиземно море.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви миналата седмица, че реакцията на Русия на решението на ЕС ще се основава на „принципа на реципрочност“, което предполага, че ще бъдат удължени ответните санкции, които включват забраната за внос на редица хранителни продукти от страни от ЕС.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин обяви, че загубите на европейските потребители от санкциите срещу Русия могат да достигнат до 100 млрд. евро. Путин също така заяви, че стокооборотът между Русия и Европа е намалял с близо четвърт, докато със САЩ той е нараснал с 5.6%.

Ембаргото, засягащо руската енергетика, отбрана и финанси, бе наложено за една година през юли 2014 г. в отговор на анексирането на Крим и намесата на Русия в Източна Украйна.

Върховният представител на ЕС по външна политика Федерика Могерини обясни, че първата фаза от военноморската операция не изисква разрешение от Съвета за сигурност на ООН, въпреки несъгласието на либийските лидери:

„Ние можем да започнем нашата военноморска опрерция, защото има неща, които ние имаме право да извършваме в международни води още сега, без резолюция на ООН.“

Първите кораби и самолети, които ще участват в разузнавателната мисия, ще бъдат на разположение в рамките на седмица:

„Това може би е първият път, в който Европейският съюз реагира на проблема с миграцията толкова сериозно и по такъв бърз начин и, както знаете, единодушно и в пълно съгласие. Бих казала, че това е знак, че Европейският съюз се опитва да обърне страницата“, заяви Могерини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *