ЕС отказа финансова помощ за страните от Централна и Източна Европа

Страните от Европейския съюз не одобриха предложение на Унгария за подпомагане на страните от Централна и Източна Европа с до 190 милиарда евро, направено от премиера Ференц Дюрчани на извънредна среща в Брюксел между лидерите на 27-те държави-членки. Така се очертаха различията между старите и новите членове в съюза.
Разделението, за което европейските лидери дори не искат да си помислят, като че ли пролича още от сутринта, когато девет държави от Централна и Източна Европа проведоха своя отделна мини-среща на върха. Лидерите на Полша, Унгария, Чешката република, България, Словакия, Литва, Латвия, Румъния и Естония се опасяват, че Западът прави разлика между тях и другите.
След тази среща премиерът Сергей Станишев обяви: Поставих въпроса, че очаквам подкрепа от всички страни-членки за членството на България в ERM-2 – преходен механизъм за нова европейска валутна система, което е първата стъпка към членството ни в еврозоната. Преди това имаме всички основания за това членство, тъй като България по един стабилен начин изпълнява 4 от 5-те критерии за членството в самата еврозона.
Предложението на Унгария предвиждаше създаването на разширена програма за стабилизиране и интегриране в Европа, която да предпази държавите в общността от разрастването на кризата. Унгария и Латвия вече поискаха международна помощ, в други държави кризата се усеща също осезаемо – през последните 6 месеца стойността на полската злота спрямо еврото падна с 28%, а на румънската лея – със 17%.
В унгарския документ се предлагаше европейският фонд да осигурява спешна ликвидност, капиталови инжекции за реструктурираните банки, да даде гаранции за подкрепа на реалната икономика.
По-рано премиерът на Унгария настоя за поотпускане на правилата за приемането наеврото, така че да могат централноевропейските държави да преминат по-бързо към единната европейска валута. Според премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който председателства съвета на страните от еврозоната, това няма да стане.
Срещата в Брюксел е подготовка за срещата на върха на Европейския съюз, която ще бъде на 19 и 20 март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *