ЕС планира синхронизиран капиталов пазар до 2019 г.

Европейският съюз ще въведе синхронизиран капиталов пазар до 2019 г., сочи документ на ЕС, с който Ройтерс разполага.

Документът, изготвен с участието на шефа за финансовите услуги в ЕС Джонатан Хил, за първи път определя график относно основна точка в програмата на ЕК за съживяване на слабата европейска икономика.

Хармонизирането на правилата за капиталовите пазари с цел увеличаване на търговията с акции, облигации и други ценни книжа, е важна цел за ЕС. Много страни от Стария континент традиционно разчитат повече на банкови заеми, отколкото на борсите, за финансиране на бизнеса, което може да ги направи уязвими на сътресения в банковия сектор.

ЕК се очаква на 18 февруари да публикува три документа относно плановете си.

Според скептиците пълното синхронизиране на капиталовите пазари в ЕС е невъзможно да се постигне. Убеждаването на 28 страни членки на ЕС да хармонизират данъчните си закони и тези за несъстоятелността би било политически невъзможно.

Великобритания, която контролира най-големия капиталовия пазар в Лондон, даде да се разбере, че не е съгласна с пълния контрол на индустрията от страна на Брюксел. В документа не се споменава за промяна на начина, по който ще се ръководят пазарите в ЕС.

Брюксел смята, че има редица важни стъпки, които може да предприеме, за да даде тласък на инвестициите и да направи континента по-малко уязвим на шокове в банковия сектор.

„Зелен документ“ ще посочи няколко краткосрочни инициативи за следващите месеци, като например по-лесния достъп на инвеститорите до кредитна информация за по-малките фирми

Втори документ ще очертае предложения за насърчаване на качествената секюритизация на пакети от дългове, което ще освободи балансите на банките за повече кредитиране.

Трети документ ще разгледа как правилата на ЕС за проспектите на компаниите трябва да бъдат преразгледани, за да могат по-малките компании да набират капитал по-лесно.

„План за действие“ пък ще бъде публикувана през второто или третото тримесечие на тази година.

Комисията също така ще работи с индустрията за разработване на паневропейски режим за частно набиране на капитал, за да насърчат преките инвестиции в компаниите, се казва в документа, написан с участието на вицепрезидента на ЕК Юрки Катайнен.

По-дългосрочните мерки ще включват промяна на правилата при управлението на активи и при пенсионните фондове, както и мерки за насърчаване на домакинствата да инвестират на капиталовите пазари.

Инвестиционните нива в ЕС са под историческата норма и стимулирането на малки промени при акциите, облигациите и на другите пазари може да доведе до значителни ползи в течение на времето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *