ЕС подготвя преустановяването на санкциите срещу Иран

Европейският съюз прие законодателната рамка за вдигане на всички европейски санкции срещу Иран по силата на ядреното споразумение от юли.Това ще станесамо ако Техеран изпълни задълженията си, заяви ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини, цитирана от Франс прес и БТА.

„Европейският съюз прие законодателната рамка за вдигане на всички икономически и финансови санкции, свързани с ядрения проблем“, гласи общо комюнике на Могерини и иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Това е важен етап в прилагането на споразумението, се казва в комюникето. Ройтерс отбелязва, че приемането на законодателната рамка открива пътя към отменяне на европейските санкции срещу Иран.

В изявлението на Могерини и Зариф се посочва, че приетата рамка ще влезе в сила автоматично, щом Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърди, че Иран изпълнява договорените в ядреното споразумение мерки.

Това означава, че веднага щом Техеран покрие условията, санкциите срещу него могат да бъдат премахнати, без да е необходимо да се внасят каквито и да било промени във вече постигнатите договорености.

Окончателното решение за отмяна на ограничителните мерки – при положение че МААЕ е потвърдила изпълнението на критериите за това, вероятно ще бъде взето от Съвета на ЕС.

В неделяпрезидентът на САЩ Барак Обама официално нареди да се подготви преустановяване на американските санкции срещу Иран, съгласно ядреното споразумение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *