ЕС подобрява икономическото управление

Започващият днес Европейски съвет, срещата на държавните и правителствени ръководители от ЕС, се готви да приеме програма за подобряване на икономическото управление в съюза. В дневния ред на срещата в Брюксел е включено и одобряване на обща европейска позиция за предстоящия форум на Г-20 в Сеул, приемане на подобна позиция за откриващата се в края на ноември конференция на ООН по околната среда в Канкун, предстоящите срещи на високо равнище със стратегически партньори като САЩ и Русия.
Най-голямо внимание ще бъде отделено на подобряването на икономическото управление в рамките на общото желание да не се допусне повторение на острата финансова и икономическа криза, която разтърси Европейския съюз през последните две години и от която страните-членки бавно излизат.
Европейските лидери трябва да обсъдят и одобрят ред препоръки на специалната работна група, създадена с тяхно решение по-рано тази година. Ръководена от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, тя подготви доклад, в който предлага да се засили финансовата дисциплина в държавите от Европейския съюз, включително чрез наказателни мерки при нарушения, да се наложи строг контрол върху макроикономическо развитие на страните-членки, да бъде укрепено сътрудничеството им в разработването на икономическите политики, да се създаде специална рамка за управление при бъдещи кризи, да се укрепят институциите, включително финансовите, за да се постигне по-добро икономическо управление.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *