ЕС помага за газовата мрежа на България

България ще получи финансиране по проекта „Набуко“, както и за свързване на газовата й мрежа с мрежите на Гърция и Румъния, съобщи българската пресслужба в Европейския парламент.
Европейската програма за икономическо възстановяване предвижда да се инвестират 3,98 милиарда евро в проекти за свързване на газопреносни и електропреносни мрежи, за разположени в морето вятърни инсталации и за проекти за улавяне и съхранение на въглероден диоксид.

По тази програма за 2009 г. и 2010 г. са отделени 5 млрд. евро за енергийнипроекти, широколентов интернет и мерки, свързани с реформата на Общата селскостопанска политика. По въпроса беше постигнато споразумение между чешкото председателство на ЕС и ЕП преди гласуването на първо четене на парламентарната сесия на европарламента в Страсбург.

Програмата предвижда 200 млн. евро за подпомагане на изграждането на „Набуко“, чрез който природният газ от Каспийско море ще достига до ЕС. Държавите членки, които ще получат финансиране по тази линия, са България, Австрия, Унгария, Германия и Румъния.

За изграждането на инфраструктурата за свързване на газопреносните мрежи между България и Гърция ще бъдат отпуснати 45 млн. евро (за линията Стара Загора-Димитровград-Гюмюрджина).

10 млн. евро ще бъдат отпуснати съответно за свързването на газопреносните мрежи на България и Румъния.

България, заедно с още 11 държави членки, ще получи финансиране и за изграждане на инфраструктура и съоръжения, позволяващи подаване на газ в случай на „кратковременно смущение в доставките“.

Програмата за финансиране на енергийни проекти

ще осигури 3,98 млрд. евро за проекти в следните области:
– проекти за свързване на газопреносни и електропреносни мрежи (2,365 млрд. евро);
– проекти за разположени в морето вятърни инсталации (565 млн. евро);
– улавяне и съхранение на въглероден диоксид (1,050 млрд. евро).

Програмата за възстановяване ще поеме до половината от разходите за свързване на газо- и електропреносните мрежи и за вятърните инсталации, разположени в морето. Инсталациите за улавяне и съхранение на въглероден диоксид могат да бъдат съфинансирани до 80% от разходите.

По програмата финансиране ще получат и 13 проекта за улавяне и съхранение на въглероден диоксид в седем държави членки, както и проекти за разположени в морето вятърни енергийни паркове в Северно море и такива, предвиждащи свързване на подобни съоръжения в Северно и Балтийско море с електрическата мрежа на сушата.

Неизползваното финансиране може да бъде използвано за проекти за енергийна ефективност и за възстановяеми енергийни източници.

Европейските депутати и председателството на Съвета се споразумяха, че комисията ще наблюдава изпълнението на програмата и ще публикува всяка година доклад по този въпрос заедно с предложения за бюджета за следващата година. Ако докладът през март 2010 г. установи сериозни рискове приреализирането на приоритетните проекти, Комисията трябва да предложи допълнителни енергийни проекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *