ЕС пришпори София и Букурещ

REUTERS

Предупреждението на ЕС към Румъния и България, че те трябва да ускорят реформите или тяхното присъединяване към съюза ще бъде отложено с една година, представлява втвърдяване на отношението на ЕС към двете страни. Балканските държави бяха предупредени от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и от комисаря по разширяването Оли Рен, че неуспех при изпълнението навреме на дългия списък с ключови реформи ще отложи датата за присъединяване за 2008 г. Двете страни се борят с ендемична корупция, престъпност и други проблеми след рухването на комунизма през 1989 година. Брюксел се съгласи да ги приеме на 1 януари 2007 г., но с предпазна клауза за едногодишно забавяне, ако бъде сметнато, че те не са готови.

Дипломати от ЕС и анализатори казват, че последните предупреждения дават ясно да се разбере, че умората от разширяването в Европа е направила ЕС по-малко склонен да прощава недостатъците, отколкото преди една година. София и Букурещ са изправени пред трудната задача да убедят Брюксел, че заслужават да се присъединят.

Други анализатори заявиха, че тези предупреждения може би са предназначени като натиск в последния момент върху двете страни, за да приемат редица закони и други мерки преди ключовия доклад на 25 октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *