ЕС променя правилата за пътуване със самолет

Вътрешните министри от Евросъюза направиха важна крачка към приемането на единен регистър за обмяна на личните данни на всички пътуващи със самолети в Европа.Мярката трябва да помогне на службите на 28-те държави за издирване на терористи, но законодателният текст очаква одобрението на Европейския парламент.

Министрите подписаха декларация, че са съгласни с условията, поставени от евродепутатите за т.нар. директива за резервационните данни на пътницитев Евросъюза.“Мога с нескрита гордост да обявя, че след толкова години на спорове, накрая постигнахме споразумение за европейски регистър на данните“, казаЕтиен Шнайдер от ротационното председателство на Люксембург.

Спорният закон предвиждаимето и банковата сметка на всеки, закупил билет за самолет, да влиза в общ електронен регистър, до който да имат достъп службите за сигурност на всички 28 държави. Целта е да се проследяват престъпници и терористи. Години наред обаче евродепутатите настояваха за гаранции, че личните данни на гражданите са защитени.

След атентатите в Париж Франция призова за намиране на компромис и текстът да бъде приет час по-скоро. Затова вместо за една година,имената на пътниците ще са видими в регистъра за полицейски проверки само 6 месеца, както иска Европарламентът. „Този срок няма да влоши оперативната ефективност на регистъра“, заяви френският вътрешен министър Бернар Казньов.

Той изрази задоволство, че се въвежда единен стандарт и ще се обменят данни за всички самолетни полети, както настояваше Франция, включително вътрешните линии между европейските градове.
България и останалите страни се задължават да сформиратспециални полицейски екипи, които да събират информация за пътниците от авиокомпаниите и да ги споделят с партньорските служби.

В писмено изявление преговарящият от страна на Европарламента – британецът Тимъти Къркхоуп, също приветства компромиса, направен от правителствата.Той дава възможност законопроектът да бъде разгледан в ресорната парламентарна комисия на 10 декември и гласуван в пленарна зала от депутатите в началото на следващата година. След това директивата отново формално трябва да бъде одобрена от министрите на вътрешните работи с единодушие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *