ЕС разреши да говорим по телефона в самолета и при излитане

Пасажерите на авиополети в рамките на ЕС вече могат да ползват мобилна техника на борда на самолетите без никакви ограничения, във всички фази на полета, включителни при излитане и кацане. Това обяви Европейската агенция по авиационна безопасност (EASA). За целта обаче, устройствата трябва да са конфигурирани в режим „полет”.

„Това е важна крачка в процеса на разширяване на свободата на употреба на електронна апаратура на борда, без да има рискове за безопасността на полета”, коментира изпълнителният директор на EASA Патрик Ки.

В края на ноември агенцията ще публикува новата директива, разширяваща правата за ползване на таблети, телефони и плейъри по време на полет. Тя влиза автоматично в сила след публикуването й.

До момента употребата на такива устройства бе забранена по време на рулиране на самолетите, при излитане и при кацане. Използването на ноутбук обаче остава забранено в тези три фази, уточнява агенцията. Нововъведението се отнася за всички видове смартфони, таблети, електронни книги и mp3 плейъри, за които регулаторът смята, че употребата им на борда не представлява заплаха за безопасността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *